Pasta med bakad fetaost och tomat

Processed with VSCO with f2 preset

6 personer

30-40 min

Ingredienser

  • 3 förpackningar á 150 g fetaost (en ska frysas till topping)
  • 400 g romanticatomater/babyplommontomater
  • 1 dl olivolja
  • 4 stora klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • riven fryst fetaost att toppa med, alternativt riven parmesan
  • pasta
  • salt och peppar

Vid det här laget är de flesta bekanta, eller som i mitt fall besatta av bakad fetaost i ett knyte med tomater, vitlök och ett bad av olivolja. Jag kände att jag måste göra något mer med denna ljuva skapelse. Inte helt otippat landade det i en pasta. Jag tog romanticatomater i receptet men vilka tomater som helst fungerar förstås!

 

Att frysa in fetaost och riva över pastan är ett genialiskt knep och bra sätt att ta vara på fetaost som riskerar att ligga och ruttna i kylen.

Gör så här:

Frys in den ena fetaosten. Den ska vi riva sen!

Sätt ugnen på ca 200 grader. Lägg fetaosten, tomaterna och generösa mängder olivolja i ett folieknyte per fetaost.

Krossa till vitlöken för att förenkla skalningen och maximera smaken. Skicka ner dem i knytena tillsammans med ett knippe finhackad timjan. Spar resten till garnering. 

In med knytena i ugnen i ca 20-30 minuter. Nu är det fri lek förutom att du ska koka rikligt saltat pastavatten.

Ta ut knytena och låt dem svalna något. Att mixa jättevarm olja är en dålig idé. När det svalnat något mixar du ca ⅔ och spar resten till garnering. 

Häll av pastan och spara en stor hutt av pastavattnet. I med den mixade röran och blanda med pastavatten till önskad konsistens. Toppa med resten av tomaterna, timjan och riven fetaost!

Amanda Wiger

2 Kommentarer

  1. Johanna den juli 6, 2020 kl 13:26

    Denna är fantastisk också kan jag lova. Som besatt tomatälskare blev jag utsatt testperson och en av de bästa tomatapastorna. Värt att bli en feta av.

    • Amanda Wiger den juli 6, 2020 kl 13:38

      Haha åh, värt att bli feta av!

Lämna en kommentar