Fried Rice

2 portioner
15 min
- Ca 4 dl dagsgammal kallt jasminris
- 3 ägg
- ½ gul lök eller 2 schalottenlökar
- 1 morot
- 1 dl gröna ärtor eller edamamebönor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk ljus soja
- 1 tsk ostronsås (kan uteslutas)
- 1 tsk sesamolja
- Ca 1 msk olja till stekning
- 1 msk smör
Topping
- Finhackad vårlök
- Gurka
- Tomat
Fried rice är en riktig klassiker hos mig sedan barnsben. Min mamma kastade alltid i ”crabsticks” som ju är lite av en underlig ingrediens! Den skippar jag men däremot åker de klassiska gröna ärtorna, ägg och lök i. Edamamebönor funkar också fint om du råkar ha det i frysen! I rätten används dagsgammalt ris vilket gör riskornen lite torrare och inte klumpar i stekpannan. Perfekt sätt att använda upp ris som annars slängs!
Gör så här:
- Finhacka lök, vitlök och tärna morötter i små kuber. Fräs i olja på medelvärme i 5-10 minuter tills moroten blir mjuk
- Lägg i ärtorna/bönorna, det kalla riset samt smöret och rör runt så att smöret smälter
- Blanda samman soja, ostronsås och sesamolja och häll över risblandningen, blanda väl med en träslev eller dylikt
- Låt steka i ca 8 minuter tills riset får en krispig, nästan karamelliserad yta, rör inte runt för mycket i början
- I en separat stekpanna, stek ägg i olja, rör runt i ägget så det liknar scrambled eggs i mindre bitar
- Rör i ägget i riset och servera direkt