Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos

Ålandspannkaka_Foto_Linus Lindholm

8 portioner

60 min

Ingredienser:

Pannkaka

  • 6 dl kokt mannagrynsgröt eller risgrynsgröt
  • 2 dl mjölk
  • ¾ dl socker
  • ½ msk salt
  • kardemumma
  • 1 ägg
  • smör

Sviskonkräm

  • 500 g torkade plommon
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • ½ dl socker

Till servering

  • Vispad grädde

Till en början serverades Ålandspannkakan rätt och slätt som den var. Småningom blev sviskonkrämen ett tillägg och slutligen kröntes desserten med vispad grädde.

Gör så här:

Koka mannagrynsgröt eller risgrynsgröt. Om du har grötrester värmer du upp gröten.

Späd ut gröten med mjölk.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop socker, salt och kardemumma och rör ner i gröten. Tillsätt ägget.

Häll smeten i en smörad ugnsform.

Smält en klick smör i en kastrull. Ringla det smälta smöret över pannkakssmeten.

Grädda i cirka 45 minuter.

Blötlägg plommonen i en halv liter vatten i några timmar eller över natten.

Sila plommonen och ta till vara både frukterna och vattnet.

Lämna en kommentar