Ångade dumplings med sötsyrlig dippsås

P1000187

4 pers

60 min

Ingredienser:

Fyllning till dumplings:

  • 2 st Kycklingfilé
  • 4 dl Kycklingfond(utspädd enligt förpackning)
  • 1 dl Soja
  • 4 msk Risvin eller vitvinsvinäger
  • 2 st Lime
  • 1 dl Skalade räkor
  • 1 kruka Koriander
  • 1 st Röd chili
  • 1 cm Ingefära
  • Salt
  • Peppar

Övrigt:

  • 20 st Dumplingsdeg

Sötsyrlig dippsås:

  • 4 msk Kikkoman soja
  • 3 msk Fisksås
  • 2 msk Risvinäger
  • 2 msk Sesamolja
  • 2 st Lime
  • 1 msk Strösocker
  • 1 cm Ingefära fint hackad
  • 1 tsk Rostad & mortlad sichuanpeppar
  • 1 st Vitlöksklyfta Pressad
  • 1 tsk Sesamfrön

Dumplings går att tillaga på många olika sätt! Just dessa är ångade i ugn med ångfunktion.

Dumplings är en relativt nyfunnen favorit för mig. Jag försöker att göra dessa små så ofta jag kan. Inte alls svårt när du får in snittsen på det.

Gör så här:

Dumplings

Börja med att koka upp kycklingfonden, soja, risvin samt en av limen som är skuten i klyftor. Lägg i kycklingfileerna och låt dem koka i ca 15 minuter eller tills de är helt klara, häll av kokvätskan och låt kycklingen svalna något.
Skär ner kycklingen, räkorna, chili, ingefära och och koriander fin. Blanda detta tillsammans med zest från en lime. Salta och peppra. Fyll dumplingsdegen med fyllningen och låt dem stå under en fuktig handduk till de ska ångas. Ånga dumplingsen i en ångugn eller om du inte har en sådan så kan du steka dem lätt i olja och hälla på 1,5 dl vatten och snabbt täcka stekpannan med ett lock. Låt de stå under lock i ca 5 minuter.

Dippsås

Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå till sockret löst sig.

Servera

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar