Banankladdkaka med lönsirapsfrosting

Banankladdkaka bakalite.se 6

Även om vanliga bananmuffins är jättegoda kan det vara kul att baka något annat av bananer.

Här blev det kladdkaka med lönnsirapsfrosting.

Det blir ju inte lika kladdigt som en klassisk chokladkladdkaka utan får en mer maffig och fast konsistens.

Jag föredrar “perfekt” mogna bananer för den godaste smaken, övermogna ger lite mer beska men fungerar det också.

Kakan går även bra att servera utan frosting eller varför inte med lite vispad grädde, mörk choklad och bananskivor.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Banankladdkaka

150 g smör
2 st ägg
1½ dl socker
2 st bananer
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1½ dl mjöl

Smör till formen

Frosting:
50 g smör
150 g färskost
3½ dl florsocker
2 msk lönnsirap

Instruktioner:

Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och smöra kanterna.

2. Smält smöret och vispa ihop med ägg, socker, vaniljsocker och salt.

3. Mosa bananerna och tillsätt smeten tillsammans med mjölet. Vispa snabbt ihop och häll upp smeten i formen.

4. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter beroende på önskad kladdighet och storlek på formen. Jag använde en 20 cm form och gräddade den i 25 minuter då den blir lite högre.

5. Ta ut kakan, tryck ner kanterna något och låt svalna i formen. (Den kalla kakan får gärna stå framme över natten).

Frosting:
6. Ta fram smör och färskost så att det blir rumstempererat.

7. Vispa smöret vitt och fluffigt.

8. Tillsätt färskost, florsocker och lönnsirap.

9. Vispa så lite som möjligt tills du har en slät kräm. Om frostingen blir för lös kan du ställa den i kylen ett tag alternativt så kan du vispa ner 1 msk marsanpulver.

10. Spritsa eller bred frostingen på kakan.

Förvara kakan i kylen. Den klarar sig i flera dagar och banansmaken blir ännu mer framträdande efter någon dag.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar