Banjalucki Cevapi
Cevapi har serverats i Sverige i många år, bara att av alla dem jag ätit (främst i skolan) så har ingen haft den smaken som cevapi enligt mig ska ha.
Nu ska jag introducera det för er, autentiska, bosniska, Banjalucki cevapi. Som tur är så är dem så lätta att göra!
För en sats:
- 1 kg nötfärs
- 5 vitlöksklyftor
- 3 dl vatten
- 1,5 msk salt
- 1 msk finmalen svartpeppar
- 1 dl olja
- 1 msk bikarbonat
- 1 tsk vegeta

Gör så här:
- Häll upp vatten i en bunke, häll i alla kryddor och riv i vitlöksklyftorna. Blanda och låt stå i 20 minuter.
- Häll i köttet och blanda noga.
- Blanda och knåda köttblandningen i 5-10 minuter.
- Ställ in i kylen över natten.
Dagen efter:
- Häll i bikarbonatet och oljan.
- Blanda så att allt är fördelat.
- Forma dina čevape enligt önskan.
- Traditionella kallas för ploče. Vilket i princip betyder platta. Det är så jag gjort mina, spritsat ut i rader med 4 st längder per rad. Men det går jättebra att forma dem som små burgare också. Tänk i så fall att platta till dem en del då dem blir tjockare under stekning. Det går också jättebra att forma dem som järpar.
- Kyl dem i minst en timme innan stekning/grillning.
- Ta ut dem 10 minuter innan stekning/grillning och stek på medelhög värme. Vänd ofta vid stekning och grillning så dem är i rörelse mycket.
- Servera traditionellt med lepine, kajmak och lök! Det funkar också jättebra med ett glas yoghurt till!
- Njut av dina Banjalucki cevapi, mums!