Basque burnt chokladcheesecake

Burnt Basque chocolate bakalite.se 1
Burnt Basque chocolate bakalite.se 6

Tidigare bakade jag en Basque burnt cheesecake, eller San Sebastian cheesecake, utan extra smaksättning.

Den är en lättbakad succé som jag kommer fortsätta bjuda på, som ett säkert kort.

Här är en likadan variant men jag smaksatte den med choklad och det gör ju ingen ledsen.

Om du vill ha extra mycket kakaosmak kan du tillsätta ½ dl kakao till grädden när du värmer den.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Chocolate cheesecake

150 g mörk choklad, 70%
3 dl grädde
600 g färskost naturell
2½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk majsstärkelse
4 st ägg

Instruktioner:
1. Ta fram färskost och ägg i god tid innan så att de blir rumstempererade.

2. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.

3. Häll 2½ dl av grädden i en kastrull, värm under omrörning tills det börjar ryka.

4. Häll grädden över chokladen och rör om tills du har en slät chokladkräm. Ställ åt sidan för att svalna.

5. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, låt ugnen vara redo ett tag innan det är dags att sätta in kakan. Om du inte har varmluftsugn så kan du testa att 225 grader vanlig över- och undervärme men håll koll så att inte pappret når värmeelementen.

6. Klä in en springform, 18-22 cm, med bakplåtspapper. Se till att pappret täcker hela vägen upp och en bit ovanför formen. Använd flera papper om det behövs, det får inte vara några glipor utan pappret täcka hela formen. Du ska kunna lyfta ur kakan med hjälp av pappret.

7. Blanda färskost, socker, vaniljsocker och salt med en slickepott eller liknande tills du har en slät smet. Vispa inte!

8. Vispa ihop majsstärkelsen med grädden som är kvar.

9. Vispa upp äggen något och vispa samman med majsstärkelseröran.

10. Tillsätt till smeten lite i taget och se till att det är helt integrerat innan du tillsätter mer. Rör slätt.

11. Vänd ner lite chokladkräm i taget, se till att det är helt integrerat innan du tillsätter mer. Rör slätt.

12. Häll smeten i formen, knacka formen mot bordet så att smeten fördelar sig jämnt utan luftbubblor.

13. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter men håll koll efter 20. Ytan ska bli rejält mörk men inte bränd medan mitten ska vara lös. Öppna inte ugnen i onödan.

Tänk på att alla ugnar är olika så se till att justera värmen och tiden efter din ugn. Det blir också skillnad om du har en mindre form osv.

14. Ta ut kakan och låt svalna helt rumstemperatur och ställ sedan i kylen över natten.

15. Ta fram kakan och låt den gärna stå framme en stund före servering.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar