Belgiska våfflor med brynt smör

Pillivuyt

Brynt smör, jotack. Det ger en härlig smak till så mycket och här är det belgiska våfflor som fått äran.

Det här receptet kan självklart göras på vanligt smält smör som inte alls brynts. En smaksak.

Servera dem som en dessert med grädde, glass, sylt, bär, choklad eller vad som helst . Annars kan du göra en god förrätt eller lunch och toppa med passande smaker. Funkar lika bra båda varianterna.

De våfflor som eventuellt blir över kan frysas in och smakar som nygräddade efter en vända i brödrosten.

Och prick allt porslin på bilden kommer från favoriten Pillivuyt.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Belgiska Våfflor
12 st

150 g smör
3 dl mjölk
1½ dl vatten
25 g jäst
2 st ägg
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl

Instruktioner:

1. Bryn smöret genom att värma det i en kastrull på medelvärme under ständig vispning tills smöret doftar nötigt och har fått en gyllene färg.

2. Häll i mjölk och vatten, värm till ljummet och ta kastrullen från plattan.

3. Smula ner jästen och tillsätt socker och vanilj.

4. Dela äggen i vitor och gulor.

5. Rör ner gulorna i smeten tillsammans med mjölet.

6. Vispa äggvitorna hårt.

7. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt vila en kvart.

8. Smörj våffeljärnet med smör och värm upp.

9. Grädda enligt våffeljärnets instruktioner, ca 3 minuter/våffla.

10. Fika direkt eller låt svalna på galler så att de håller sig frasiga.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar