Beurre blanc

beurre blanc_86B0643

4 pers

30 min

Ingredienser

  • 1 dl Oekat vitt vin
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 Finhackad schalottenlök
  • 1/2 dl Grädde
  • 250 g Rumstempererat smör
  • Salt

Detta recept är taget ur min kokbok "Från Skog Till Bord". En grundsås som du kan smaksätta på många av olika sätt. Helt klart en favorit hos mig.

Gör så här:

Låt vin, vinäger och lök koka upp i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka i 1 minut. Sänk sedan värmen och vispa ner smöret, lite i taget. Det skall precis bubbla i vätskan när du vispar ner smöret. Tillsätt smöret lite i taget tills du fått önskad konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite mer syra i form av en skvätt vinäger.

Nu har du en supergod sås precis som den är. Jag gillar att smaksätta den med förslagsvis forellrom och gräslök när den serveras till fisk.

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar