Biff med Rödvinssås

2 pers

35 min

Ingredienser:

  • 2st Ryggbiff/entrecote ca 350g st, 2,5 - 4cm tjocka
  • 1 Vitlök
  • 1/2 Kruka timjan
  • 50 g Smör

Morotspure: ( det blir rätt mycket pure, ca 4portioner)

  • 10 st Morötter, ner skivade
  • 100 g Smör
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 tsk Riven ingefära
  • 3 dl Grädde

Sås:

  • 3 dl rödvin,( helst en med hög fruktsyra, behöver inte vara dyrt, husets röda du hittar på typ coop eller ica funkar med.)
  • 1/2 st Silverlök/gullök, hackad
  • 1/2 kruka Timjan
  • 1.5 dl Vatten
  • 2- 3 msk Kalvfond
  • 1 tsk Socker
  • 1/2 tsk Sherryvinäger
  • Salt
  • Peppar

Tillbehör:

200g mini morötter, delad på mitten 1/2 silverlök/gullök, skivad i båtar 1 nypa chiliflakes salt o peppar 1msk honung hackad timjan Topping, röd shisokrasse och kryddkrasse (om man vill)

maxresdefault

Gör så här:

Morotskräm

I en kastrull ha i de skivade morötterna, smöret, vitlöken och ingefäran, koka på medelhög värme ca 15min, rör om då och då. när dom blivit lite mörkare i färg gå i med grädde och koka ner ca 3-4min. mixa slät och smaka av med salt.

Sås

I en kastrull ha i den hackade löken och fräs i rapsolja tills brun på medelhög värme, gå i med rödvinet och koka ner till hälften. gå i med resten, koka upp och låt puttra på medelvärme tills önskad konsistens, ( ca 1/3 av vätskan finns kvar, typ 15min). red av med Maizena och vatten mix och smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.

Biff

Ta ut Biffen från kylen minst 15min innan, (det går snabbare då) Sätt ugnen på 100°c. olja in och salta biffen (Rapsolja), stek sedan biffen i en riktigt het stekpanna med rapsolja tills fin färg på ena sidan, ca 2-3min. (OBS: det kommer att bli mycket rök) vänd biffen och sänk värmen till medelhög gå i med vitlök, smör och timjan, ös biffen några gånger, lyft av den från stekpannan, lägg på en plåt/ tallrik och lägg in den i ugnen tills en innertemperatur på 55-58°c( medium rare), ta ut och låt vila minst 5min.

Tillbehör

Koka upp en kastrull med saltat vatten, ha i morötteran och låt ligga i ca 3min. gå i med löken och låt ligga ytterligare 2min. häll av och skölj med kallt vatten. Stek sen i samma stekpannan som biffen stektes i morötterna och löken, ha i chiliflakes, salt och peppar, honungen och timjan. stek tills dom är varma. ca 2-3min på medelhög värme.

Lämna en kommentar