Blåbärskaka med världens enklaste vaniljsås!

Blåbärskaka med världen enklaste vaniljsås_86B0141

8 pers

60 min

Ingredienser

Kaka:

  • 1 st Stort ägg
  • 1 ½ dl Strösocker
  • 2 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1 ½ tsk Bakpulver
  • 50 g Smält avsvalnat smör
  • 1 dl Grädde
  • 2 dl Blåbär
  • Smör
  • Ströbröd

Vaniljsås:

  • 2 dl Mjölk
  • 3 dl Grädde
  • 5 st Äggulor
  • 1 st Vaniljstång
  • 1 dl Strösocker

 

Blåbär är ett av de bästa bär naturen har att erbjuda, av den anledningen att det är enkelt att hitta och finns i mängder. Att kombinera blåbär men vaniljsås bli aldrig fel!

Gör så här:

Kaka

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smör, grädde och hälften av blåbären. Häll upp i en smörad och brödad form, ca 25 centimeter i diameter, och strö över resten av blåbären. Grädda i ugnen ca 30–35 minuter.

Sås

Blanda samtliga ingredienser till vaniljsåsen i en kastrull och värm försiktigt, under konstant vispning, till 84 grader. Sila av såsen till en sval kastrull.

Servera

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar