Brownie med salt kola

IMG_6028

En riktigt maffig och saftig brownie som bokstavligen talat är oemotståndlig!

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till 6 generösa bitar
Brownie
Du behöver:
100 g smör
18 färska och urkärnade dadlar
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kakao
2 krm salt

Salt kola
Du behöver:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
0,5 dl kokossocker
3 msk fibersirap eller ljus sirap

Topping
Flingsalt

 

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft. 
2. Smält smöret och låt svalna. 
3. Mixa smör och dadlar till en jämn smet. 
4. Rör ner äggen och mixa i cirka 1 minut. 
5. Tillsätt det torra ingredienserna och rör om till en klumpfri smet. 
6. Häll browniesmeten i en klädd brödform (1,5 liter). Grädda i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter. Brownien ska fortfarande vara lite ”gungig” i mitten. Låt svalna helt.
7. Koka upp samtliga ingredienser och låt sedan kolan sjuda i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Du vet att kolan är klar när den ändrat färg och börjat tjockna. Se bild nedan.
8. Häll kolan över brownien och ställ in den i kylen i några timmar, gärna över natten.

Lämna en kommentar