Charlotte Royale med apelsin, choklad & pepparkaka

Charlotte royale bakalite.se 03
Charlotte royale bakalite.se 01

Tillsammans med fem bakbloggande kollegor bestämde vi oss för att göra en bakutmaning. Vi väljer ett gemensamt recept och så ska vi alla göra en varsin tolkning av det bakverket.

Vårt första val är en Charlotte Royale ur boken Simonas Söta (julklappstips!) eftersom att Simona är en av oss som bakar. Nästa gång kommer vi välja någon av de andras recept.

Originalreceptet som Simona har i boken är en ljus blåbärsrulltårta fylld med blåbärsmousse, jag gjorde en annan variant och receptet är därför ändrat en del.

De andra bakutmanarna är:

Annas mat och bak
Jennys rum och spis
Fredagskakan
Cake By Mary
Cookies and sweets

Det här är ett så himla roligt sätt för oss att inspirera varandra för ibland tar lusten slut och då är det bra att få pepp.

Passa på att besöka Simonas sida för en lyxig tävling med hennes bok.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Rulltårtebotten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

Smör till bakplåtspappret
Strösocker till vändning

Smörkräm:
175 g smör
1½ dl florsocker
2 tsk kanel, malen
1½ tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kryddnejlikor, malen
2 msk grädde

Mousse:
2 tsk gelatinpulver
1-2 st apelsin, saften
½ dl socker
3½ dl grädde
ev orange hushållsfärg

Topping:
1 msk florsocker
ev pepparkakor, apelsinskivor

Instruktioner:

1. Ta fram smöret till smörkrämen så att det blir rumstempererat.

Mousse:
2. Pressa ur apelsinsaft, du behöver 1 dl och 2 msk.

3. Blanda gelatinpulver med 2 msk apelsinsaft och låt dra 5 minuter.

4. Blanda 1 dl apelsinsaft med socker och ½ dl grädde i en kastrull, koka upp under omrörning.

5. Tillsätt gelatinet, koka upp och ställ åt sidan att svalna. Rör eventuellt i orange hushållsfärg om du vill.

Rulltårta:
6. Sätt ugnen på 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla den med smör.

7. Vispa ägg och socker fluffigt.

8. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver, vispa snabbt ihop.

9. Bred ut smeten jämnt i plåten.

10. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakan har stannat. Håll koll, det går fort!

11. Ta ut plåten och strö socker över kakan. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp på ett galler.

12. Ta försiktigt bort det första bakplåtspappret och låt kakan svalna något.

Smörkräm:
13. Vispa smöret fluffigt.

14. Blanda socker och kryddor och vispa samman med smöret.

15. Tillsätt grädden och vispa samman kort.

16. Bred ut fyllningen jämnt över hela kakan.

17. Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret, se till att det blir en tight rulle. Lägg i kylen att svalna med skarven neråt.

Montering:
18. Klä insidan av en rund skål med plastfolie.

19. Skär rulltårtan i skivor, ca 1 cm tjocka, och täck botten av skålen. Tryck försiktigt ihop dem så att det inte blir så stora mellanrum.
Obs! Spara en del av rulltårtan som du kan använda som botten av tårtan, det räcker med tunna skivor. Det här kan skippas om det inte räcker till.

Mousse:
20. Vispa 3 dl av grädden fluffig och vänd försiktigt ner lite apelsinsmet i taget. Blanda tills det är jämnt.

Montering:
21. Ta skålen ur kylen och fyll upp med mousse och jämna till.

22. Lägg på de sparade tunna skivorna av rulltårtan.

23. Plasta in ordentligt och ställ i kylen att stelna i ett par timmar eller över natten.

24. Vänd försiktigt upp tårtan på ett fat, ta bort plasten och toppa med florsocker och pepparkakor.

Enkelt & gott!

1 Kommentar

  1. CHARLOTTE ROYALE TÅRTA MED CHOKLAD OCH SAFFRAN - den november 25, 2020 kl 21:11

    […] Klicka på respektive bloggnamn för att se de andras bidrag till utmaningen:Anna Annas mat och bak Jenny Jennys rum och spisMalin Fredagskaka Maria Cake by MaryYvonne Baka.se […]

Lämna en kommentar