Chèvrecheesecake med valnötter, honung & fikon

Nordic Ware
Nordic Ware

Reklamsamarbete med Hippie de Luxe.

Chèvre, eller getost, är en av de där älska eller hata-ostarna. Jag väljer älska och det är ju så gott med honung och valnötter till och jag vill inte ändra en vinnande kombination.

Fikon är så sjukt snygga blommor och passar såklart också bra till. Jag vill ju säga att fikon är en frukt men när jag läste om dem så är det tydligen så att det är en blomma som blommar på insidan.

Hur vackert - att blomma på insidan.

För det mesta när jag gör cheesecake eller kakor i springform väljer jag en med mindre diameter och oftast 20 cm. Det ger en högre kaka som jag bara ser fördelar med.

Här har jag använt en aluminiumform från Heirol som har en bredare kant som fångar upp eventuellt läckage. Så bra!

Just här är ju fyllningen fast så det läcker inte men det är bra med sjyssta bakformar i alla lägen. Heirols springformar i anodiserad aluminium finns i fyra storlekar.

Tårtfaten på bilden kommer från samma märke, serien heter Nosse Ceramics Svelte och finns i flera fina nyanser. Här är färgen Stone.

Du kan med fördel skära ganska tunna bitar av den här tårtan och servera på buffé eller liknande.

Du fattar ju att det här är en given succé till nästa bjudning? För de av oss som älskar getost då.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Chèvrecheesecake
Botten:
150 g grahamskex, ca 10 st Digestive
50 g valnötter
70 g smör
1 msk honung

Fyllning:
2 tsk gelatinpulver (alt annat geleringsmedel)
250 g Mascarpone
450 g Chèvre eller annan getost, bredbar
50 g valnötter
½ msk flingsalt

Smör till formen

Topping:
1-2 st färska fikon
½ msk honung
valnötter

Instruktioner:

Botten:
1. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanternas insida med smör.

2. Mixa kexen till ett smul.

3. Smält smöret och tillsätt tillsammans med honung, blanda till en deg.

4. Tillsätt valnötterna och mixa kort tills nötterna är lagom små.

5. Tryck ner degen i botten av formen och ställ in i kylen.

Fyllning:
6. Rör ut gelatinpulvret i 2 msk kallt vatten och låt svälla i några minuter.
(Alternativt följ instruktionerna för det geleringsmedel du valt).

7. Värm gelatinet i mikro i 20 sekunder eller tills det smält. Ställ åt sidan för att svalna helt.

8. Vispa samman all getost med allt utom ½ dl av Mascarponen.

9. Blanda det kalla gelatinet med den sparade Mascarponen och tillsätt smeten.

10. Grovhacka valnötterna och vänd ner tillsammans med salt. Smaka av.

11. Bred ut smeten jämnt i formen och ställ i kylen tills det stelnat, minst tre timmar men gärna över natten.

12. Lossa försiktigt tårtan från springformens kanterna och flytta över till ett fat.

13. Toppa med färska fikon, valnötter och honung.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar