Chevrékroketter med rabarbermarmelad med chili och citron

FullSizeRender 6 (2)

Ingredienser:

ca 12 kroketter

30 minuter

Rabarbermarmelad:

  • 300 g rabarber
  • ca 1/2-1 dl socker
  • 2 msk smör
  • chiliflakes efter smak
  • 1 msk citronsaft + citronzest från 1/3 av citronen

Chevrékroketter:

  • 200 g chevréost
  • 2 msk creme fraiche alt färskost
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl panko
  • 2 ägg

Övrigt:

  • Neutral olja till fritering
  • Färsk timjan

Marmeladen är inte alltför söt och får ett bra riv av chilin och piggas upp av citronen!

Jag rekommenderar att ta lite socker i taget och stirra dig inte blind på receptet och smaka dig fram om du behöver mer socker.

Gör så här:

Rabarbermarmelad:

Skär rabarbern i små bitar. Lägg rabarberna i en kastrull med smör, socker (ta 1/2 dl till en början och addera mer om marmeladen upplevs för sur) och chiliflakes och låt koka upp. Dra ner värmen och låt sjuda ca 5-10 minuter. Rör om då och då.

Smaka av med citronsaft och citronzest. Den ska vara lite stark och lätt syrlig. Häll upp i en skål och låt svalna något.

 

Chevrèkroketter:

Ta bort "skalet" på osten. Mosa osten i en skål, blanda i creme fraiche, salt och svartpeppar. Rulla till runda små bollar.

Panera i mjöl - ägg - panko - ägg - panko. Var noga med att täcka ordentligt med paneringen, annars kommer osten smita ut ur  skalet och det vi vill inte.

Värm upp oljan till ca 180 grader, fritera gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper.

 

Lägg upp kroketterna på ett fat, toppa med timjan och doppa i marmeladen!

 

 

Amanda Wiger

Lämna en kommentar