Chiliolja med tomat

IMG_1332

Ca 2 dl, 25 minuter

  • Ca 8 romanticatomater
  • 2-4 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
  • 1/2 gul lök
  • 1 röd chili (välj din egen styrka - vill du inte har det starkt alls så ta spetspaprika eller vanlig paprika. Du kan även ta bort kärnorna för minskad styrka)
  • 1 msk kapris
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk sirap eller socker
  • Salt & peppar
  • Valfritt: en knippe koriander

Denna egna version av chilensk aji kan ätas till en uppsjö av rätter: över pasta, på pizza, till frukostäggen, i soppa eller sallad! Jag menar att det i princip inte finns några gränser för vad denna kan kombineras med - gå loss helt enkelt.

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i små bitar
  2. Finhacka vitlök, chili/paprika och lök
  3. Fräs alla ingredienserna i lite olja på medelvärme och lägg i kapris, vinäger och sötman (och hackad koriander om du diggar det)
  4. Låt fräsa i ca 15 minuter, häll på lite mer olja (men spara den största delen till senare)
  5. Salta och peppra efter smak
  6. Stäng av spisen och häll på resten av oljan så att allt får dra en stund. Förvara i en tät burk i kylen. Vi äter alltid upp allt direkt så har ingen superkoll på hållbarhet men skulle gissa på minst 2 veckor så länge det finns ett täcke av olja som skyddar.
Lin Mellgard

Lämna en kommentar