Chiliolja med tomat

Ca 2 dl, 25 minuter
- Ca 8 romanticatomater
- 2-4 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
- 1/2 gul lök
- 1 röd chili (välj din egen styrka - vill du inte har det starkt alls så ta spetspaprika eller vanlig paprika. Du kan även ta bort kärnorna för minskad styrka)
- 1 msk kapris
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- 1 tsk sirap eller socker
- Salt & peppar
- Valfritt: en knippe koriander
Denna egna version av chilensk aji kan ätas till en uppsjö av rätter: över pasta, på pizza, till frukostäggen, i soppa eller sallad! Jag menar att det i princip inte finns några gränser för vad denna kan kombineras med - gå loss helt enkelt.
Gör så här:
- Skär tomaterna i små bitar
- Finhacka vitlök, chili/paprika och lök
- Fräs alla ingredienserna i lite olja på medelvärme och lägg i kapris, vinäger och sötman (och hackad koriander om du diggar det)
- Låt fräsa i ca 15 minuter, häll på lite mer olja (men spara den största delen till senare)
- Salta och peppra efter smak
- Stäng av spisen och häll på resten av oljan så att allt får dra en stund. Förvara i en tät burk i kylen. Vi äter alltid upp allt direkt så har ingen superkoll på hållbarhet men skulle gissa på minst 2 veckor så länge det finns ett täcke av olja som skyddar.