Chokladbollstårta med Bountykräm & chokladganache

Chokladbollstårta bakalite.se 1

Min största inspirationskälla utan tvekan är Fredriks fika och den här tårtan är baserad på hans Delicatobollstårta.

Min version har ett lager med Bountyliknande kokossmet, lite mer choklad och några andra små förändringar.

Gillar att den här kan förberedas flera dagar innan den ska fikas på, förvara bara i kylen och ta fram någon timme innan.

Den är helt glutenfri, såvida du väljer glutenfria havregryn, och passar därmed till fler. Om du väljer mjölkfri choklad och margarin, kondenserad kokosmjölk är den dessutom vegansk.

Du kan självklart skippa att göra kokoslagret och hälla på chokladganachen direkt. Eller toppa med något annat än kokos om du vill, pensla kanterna med choklad och tryck dit pärlsocker?

Vad vet jag, hur du än väljer att göra så är jag säker på att det blir gott!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Chokladbollslager:
6 dl dl havregryn
200 g smör
2 dl socker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ dl kaffe
200 g choklad, ljus

Smör till formen

Kokoslager:
200 g kokosflingor
½ dl florsocker
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)

Topping:
100 g choklad, mörk
1 dl grädde
5 g smör

1 dl kokosflingor

Instruktioner:

Chokladbollslager:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

2. Grovhacka chokladen.

3. Smält hälften av chokladen och ställ åt sidan att svalna något.

4. Klä en springform, 18-24 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.

5. Mixa havregrynen något.

6. Vispa smör, socker, kakao och vaniljsocker krämigt.

7. Tillsätt havregryn, kaffe och den smälta chokladen, vispa till en massa.

8. Vänd ner den hackade chokladen.

9. Tryck ner massan i formen, jämna till och ställ i kylen.

Kokoslager:
10. Rör samman kokosflingor, florsocker och kondenserad mjölk.

11. Häll i formen, jämna till och ställ i kylen att stelna någon timme.

Topping:
12. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke med smöret.

13. Hetta upp grädden och häll över chokladen, låt stå i ett par minuter.

14. Rör om till en slät chokladsmet och låt svalna tills den tjocknat och är bredbar. Rör om då och då.

15. Häll chokladen ovanpå kakan, bred ut tunt längs kanterna och klappa på kokosflingor.

16. Ställ i kylen att stelna något.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar