Fyllig chokladsockerkaka med vit choklad- & kaffeglasyr

Nordic Ware
Nordic Ware

Reklamsamarbete med Hippie de Luxe.

En helt vanlig chokladsockerkaka, och med vanlig menar jag en med kraftig chokladsmak, som är mycket saftig och ännu godare. Den kakan som håller sig saftig länge, som den här, är ju toppen i sin ensamhet men om man toppar den med något. Vad händer då?

Då blir det fest. Alltså, en lagomfest.

Chokladganache är ju en trevlig grej som kan varieras hejvilt med både chokladsorter och smaksättningar och den här är så intressant. Jag tycker att det smakar lite lakrits, ungefär som Käck (eller Kick) men min man kände inte det alls. Testa själv så får du se vem som ha rätt (jag).

Beroende på vilken typ av vit choklad respektive kaffesort du använder så blir dock smaken olika.

Jag har bakat den här kakan i formen Lotus från Nordic Ware, den rymmer knappt 1.2 liter och ger en hög och vackert mönstrad kaka. Som de brukar bli med formar från Nordic Ware. Även tårtspaden och slickepotten kommer från dem.

Så, vi bestämmer oss för att en vanlig sockerkaka blir till en fest om du toppar den med glasyr av något slag. Och jag vet att jag gillar fest.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Chokladkaka:
1½ dl yoghurt, ca 10% fetthalt
1 dl rapsolja
2 st ägg
2½ dl mjöl
1,25 dl strösocker
½-1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt

Smör till formen

Topping:
100 g vit choklad
4 msk grädde
2 tsk espressopulver, ex Nescafé

Instruktioner:

Chokladkaka:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform, ca 1½ liter, noga med smör. Lotus från NordicWare rymmer 1,2 l.

2. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.

3. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.

4. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.

6. Låt stå i formen i 10 minuter. Skaka försiktigt loss kakan och vänd upp på galler.

7. Låt svalna helt under formen, gärna i rumstemperatur över natten.

Topping:
8. Finhacka chokladen och smält försiktigt tillsammans med kaffepulver och grädde. Rör om tills chokladen smält helt.

9. Låt stå och tjockna till ett tag, rör om då och då, bred sedan över kakan.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar