Supersaftig morotskaka med massor av frosting!

Morotskaka bakalite.se 1

Personligen är inte morotskaka en favorit men jag förstår storheten med den. Smakrika kryddor, mumsiga morötter och syrlig, krämig frosting. Klart den gillas!

Det här receptet är jag väldigt nöjd med, du får en sådan där übersaftig kaka med lagom mycket smak och extra mycket frosting eftersom frosting verkar vara det stora med den här kakan.

Om du vill kan du halvera mängden frosting och bara toppa kakan. Du kan också skippa att dela den i tre delar och om du inte gillar lime så är det bara att utesluta det.

Precis som du kan toppa den med fröer eller nötter, det här är en bra bas att göra som du önskar med!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kaka:
3 st ägg
2½ dl strösocker
½ dl farinsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
½ tsk ingefära
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1½ dl rapsolja
ca 250 g morötter (4 dl)

Smör till formen

Frosting:
75 g mjukt smör
500 g färskost
4-6 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
1 st lime, skalet

Instruktioner:

Kaka:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.

2. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt.

3. Riv morötterna. Om du vill riva dem grovt eller fint är en smaksak, jag river grovt.

4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.

5. Tillsätt olja och morötter.

6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter, kakan ska vara stilla och en provsticka ska vara helt torr.

7. Låt kakan svalna i tio minuter i formen skaka sedan försiktigt loss den från kanterna, eller använd en kniv, och öppna formen för att släppa ut fukt. Låt svalna helt.

Frosting:
8. Hyvla smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
9. Tillsätt färskost, vanilj och florsocker, lite i taget. Vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
10. Riv skalet av limen och vänd ner.

Montering:
11. Dela kakan i tre delar och lägg den första delen på ett fat.

12. Spritsa eller bred på en tredjedel av frostingen. Toppa med nästa botten och bred på nästa lager frosting. Toppa med den sista botten och bred ut resten av frostingen runt och på kakan.

13. Förvara i kylen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar