Den perfekta bearnaisen

bearnaise_86B0627

4 pers

30 min

Ingredienser:

  • 400 g Smör
  • 1 ½ msk Hackad schalottenlök
  • 2 ½ msk Rosé- eller rödvinsvinäger
  • 2 msk Vatten
  • 4 st Vitpepparkorn
  • 3 st Persiljestjälkar
  • 3 st Dragonstjälkar
  • 3 st Äggulor
  • 1 dl Fint hackad persilja
  • ½ dl Fint hackad dragon
  • Salt

 

Konsten att slå en riktigt bra bearnaisesås tar många år att lära sig. Själv ser jag det som en läroprocess som pågår dagligen. Det går alltid att skruva på något för att förbättra bean från föregående gång. I början hade jag svårt att få till rätt konsistens på såsen och mitt såsförtroende sjönk snabbt. Men ge inte upp, tillsätt lossnar det och du kan enkelt så ihop en bea.

Vill du hellre se mig göra denna så hittar du det på min Youtube-Kanal.

Gör så här:

Smält smöret och håll det runt 50 grader.

Koka upp schalottenlök, vinäger, vatten och vitpeppar tillsammans med persilje- och dragonstjälkarna. Låt det reducera tills ungefär hälften återstår.

Sila reduktionen och låt den svalna till 65 grader.

Tillsätt äggen och värm på medelvärme under konstant vispning tills äggen tjocknat något, försök hålla såsen runt 65 grader under hela processen. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning tills såsen tjocknat.

Tillsätt hackad persilja och dragon och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger.

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar