Dumplings med smörstekt svamp

IMG_9595 2

lCa 20 st, 40 min

Fyllning

  • Ca 8 st blötlagda shiitakesvamapar/alt färska
  • 2 st portabellosvampar
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 msk ljus soja
  • 1 tsk riven ingefära
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm Five Spice
  • 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
  • 1 äggvita
  • 1 stjälk finhackad vårlök
  • I tsk salt
  • Olja till stekning
  • 1 pkt tinad dumpling- eller gyozadeg (runda)

Sås

  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk svart risvinäger (finns i asiatiska livs)
  • 1 tsk crispy chili i olja (alt chiliflakes)
  • valfritt: 1/2 klyfta finriven vitlök

Dessa dumplings fyllda med svamp blir en riktig festmåltid. Du kan antingen använda färsk eller torkad (och blötlagd) svamp. Det viktiga är att fräsa svampen tillräckligt länge så att all vätska försvinner och du får en fast smet till fyllning.

Personligen älskar jag att steka mina dumplings hårt så att de får en riktigt krispig yta.

 

Gör så här:

  1. Blötlägg din svamp i kokande vatten, ca 1 h. Använder du färsk shiitake så hacka den fint direkt. Hacka även portabellon i mindre bitar
  2. Stek svampen i 1 msk smör i ca 15 minuter eller tills du har blivit av med en stor del vätska
  3. I en skål, blanda samman resterande ingredienser till fyllningen med den stekta svampen
  4. Lägg 1 rågad tsk fyllning i en rundel med deg, vik ihop och nyp ihop den tätt
  5. Täck botten på en stekpanna med olja och stek dina dumplings i ca 1 minut på hög värme, häll sedan på 1 dl vatten och ett tättslutande lock (ev aluminiumfolie) och låt ånga klart i 5 minuter
  6. Blanda ihop ingredienserna till såsen och servera direkt

 

 

Lin Mellgard

Lämna en kommentar