Escovitch Fish

ROOTS___V3A7648__klar

2 pers

35 min

Ingredienser:

  • 1 hel gös eller abborre, fjällad och urtagen
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 scotch bonnet-chili alt habanero, urkärnade och hackade
  • 1O kryddpepparkorn
  • 1⁄2 dl vitvinsvinäger
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 morot, strimlad
  • 1 grön paprika, urkärnad och skivad
  • 1 röd paprika, urkärnad och skivad
  • Vetemjöl till panering matolja till stekning

Escovitch fish är en fiskrätt som är populär över hela Jamaica. Såsen består av vinäger, kryddpeppar, lök, paprika, morötter och såklart scotch bonnet-chili. Det är svårt att få tag på färsk red snapper
i Sverige, och eftersom jag tycker rätten ska göras med färsk fisk rekommenderar jag lokalt fångad vit fisk. Själv brukar jag använda gös eller abborre, de fungerar alldeles utmärkt som alternativ till red snapper. Det lite söta, vita abborrköttet i kombination med stinget i vinägersåsen är en perfekt kombo. Antingen tillagar jag red snapper hel eller så filear jag den, det beror på vad jag är sugen på. Om du lagar den hel, se till att fjälla den före tillagningen, eller be din fiskhandlare fjälla den åt dig eftersom det är lite bökigt. Om du väljer att filea fisken är det viktigt att lämna kvar skinnet på filéerna./ 
Kristian Smith - Street Gastronomy

FOTO - Christian Gustavsson

Gör så här:

Skölj fisken med kallt vatten utanpå och inuti. Torka av den med hushållspapper. Skär 3 djupa skåror med 2 cm mellanrum på båda sidor av fisken.

Salta och peppra både utsidan och insidan av fisken, massera in kryddorna med fingrarna. Vänd fisken i vetemjöl. Häll rejält med olja i stekpannan. Tillsätt vitlök, 1 chili och 5 kryddpeppar- korn och hetta upp oljan så att den tar smak av kryddorna. Lyft ur vitlök, chili och pepparkorn ur oljan. Lägg försiktigt ner fisken på ena sidan i oljan. Stek fisken tills undersidan fått fin färg, vänd sen fisken och stek den andra sidan på samma sätt. Lyft ur fisken och lägg den på hushållspapper. Spara oljan i stekpannan. Koka upp vinägern i en liten kastrull. Tillsätt lök, 1 chili, morötter, grön och röd paprika och 5 kryddpepparkorn. Rör försiktigt ner 2 msk av oljan från fisken i kastrullen. Häll den varma såsen över fisken och servera. 

Lämna en kommentar