Falsk lakritsfudge

IMG_5907

"Falsk" lakritsfudge gjord på dadlar, mörk choklad och lite smör. Den behöver varken kokas eller nå någon form av speciell temperatur men är minst lika god för det! Om inte godare. Fudgen smälter bokstavligen i munnen samtidigt som den är lite segmjuk. Ett måste till julbaket!

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Du behöver:
200 g mörk choklad (70%)
50 g smör
20 färska och urkärnade dadlar
1 msk kakao
1 msk lakritspulver
Lakritsströssel

Gör såhär:
1. Hacka som smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna.
2. Mixa ner dadlarna så gott det går tillsammans med den smälta chokladen och smöret. Tillsätt sedan kakao samt lakritspulver - Rör om. 
3. Klä en liten matlåda med plast och häll i smeten.
4. Strö över strössel och ställ in fudgen i kylen i minst 6 timmar.
5. Skär upp i bitar.

12 Kommentarer

  1. Lina den maj 20, 2021 kl 10:44

    Funkar det med torkade dadlar + extra vätska?

    • Melissa - Hälsobak den maj 21, 2021 kl 08:11

      Hej Lina,

      Det du kan göra är att blötlägga dadlarna några timmar, gärna över natten 🙂

  2. Malin den december 16, 2020 kl 22:25

    Tror du det går att byta ut smöret till kokosolja?
    Tål inte Mjölkprotein

    • Melissa - Hälsobak den december 22, 2020 kl 08:59

      Dessvärre inte! Men det funkar utmärkt att använda mjölkfritt smör 🙂

  3. Renée den december 13, 2020 kl 17:29

    För mig skar sig smeten – tips på vad jag gjort för fel? Visst skulle chokladen ner i smöret så att de två smälter tillsammans?

    • Melissa - Hälsobak den december 14, 2020 kl 12:52

      Hej Renée,
      Det brukar rätta till sig när den varit i kylen några timmar! Har du testat det?

      • Renée den december 14, 2020 kl 14:30

        Tack! Ja du har rätt! Sååå gott det var – farligt mumsigt!!

        • Melissa - Hälsobak den december 15, 2020 kl 19:04

          Vad glad jag blir! Kan bara hålla med, svår att sluta äta!:)

  4. Malin den december 7, 2020 kl 20:19

    Supersmarriga! Jag lät faktiskt bli att tillsätta extra kakao, tyckte att choklad med 70% kakao räckte. Tack för recept!

    • Melissa - Hälsobak den december 8, 2020 kl 22:14

      Hej Malin,
      Tack snälla för att du delar med dig och vad glad jag blir att du tyckte om dom! 🙂

  5. Jacqueline den december 1, 2020 kl 07:41

    Ska man blanda ihop det smälta med dadlarna eller lägger man det i två lager?

    • Melissa - Hälsobak den december 1, 2020 kl 11:29

      Hej Jacqueline,
      Allt ska mixas ihop tillsammans, förutom lakritsströsslet! 🙂

Lämna en kommentar