Fattiga munkar med hallonmousse och salt chokladsås

4 pers
60 min
Ingredienser:
Munkar
- 4 st munkar
- 1 dl strösocker
- 1 msk mortlad kardemumma
- 1 msk malen kanel
- 1 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
- Nypa salt
- Smör till stekning
Chokladsås
- 150 g mörk choklad
- 1dl vispgrädde
- 1/2 msk flingsalt
Hallonmousse
- 175g hallon
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 dl strösocker
- 2 gelatinblad
Maräng
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1/2 msk ättika
Övrigt:
- Bär
Fattiga riddare är så otroligt gott! Så jag tänkte att det kan inte bli fel med fattiga munkar, eller? Och nej det är också helt magiskt 😀
Gör så här:
Hallonmousse och hallonläder
Mixa hallonen med en stavmixer och sila dem genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Sätt på ugnen på 100g. Ta kärnorna och stryk ut på ett bakplåtspapper. Låt gå i ugnen till det är helt torrt. Låt svalna innan servering. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten tills de mjuknat. Värm upp hallonsåsen i en kastrull och rör ner gelatinbladen tills de löst upp sig. Vispa grädden hårt, blanda i hallonsåsen och blanda väl. Låt svalna i kylen ca 30 minuter till den stelnat helt. Innan servering så vispa upp moussen med en elvisp till en slät mousse.
Maräng
Separera äggvitan från gulan. Det är otroligt noga att det inte kommer med någon gula i vitan. Häll i ättikan tillsammans med vitan i en bunke. Vispa äggen med en elvisp. Häll samtidigt sakta i sockret till du får en fluffig smet. När du kan vända upp och ner på skålen är den klar. Spritsa eller bre ut marängsmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen på 100 grader tills den är helt torr ca 60 min.
Chokladsås
Värm upp grädden i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills den smält helt. Ha i flingsaltet. Om du låter såsen svalna i kylen så hårdnar den något och blir spritsbar.
Fattiga munkar
Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och saltet.
Vänd ner munkarna i smeten och låt dem ligga och dra något. Stek munkarna i en stekpanna med rikligt med smör tills dem fått en fin färg. Häll socker, kanel och kardemumman på en tallrik. Avsluta med att vända munkarna i sockerblandningen.
Servera allt tillsammans på en fin tallrik.