Dubbla chokladkakor med fyllning

Toppits
Toppits

Jag gillar ju recept som lätt kan varieras och det här är ett sådant. Här kan du välja den fyllning du önskar och samtidigt välja den form du vill ha.

Just de här gjorde jag när det var jultider så det blev julinspirerade pepparkaksutstickare. Också därför jag valde att fylla hälften med pepparkakssmörkräm och vit chokladtryffel.

När jag ska kavla så använder jag Toppits bakplåtspapper, det har jag gjort så länge jag kan minnas. Det som syns på bilden är deras nyaste med en glidfri undersida, det underlättar rejält. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper under och ett ovanpå kakdegen när jag kavlar, för att slippa behöva mjöla degen om kaveln fastnar.

Eftersom det helt beror på vilka utstickare du väljer så går det ju att säga hur många kakor det blir men det blir en hög.

Om du vill ha förslag på fyllningar kan du söka på Biskvier i sökfältet uppe till höger. Vilken typ av smörkräm funkar såväl som frosting eller liknande.

Tänk på hur du förvarar dem, i kyl om du använder frosting exempelvis. Vill du göra dem långt innan så kan de frysas, gärna utan fyllning, och så fyller du dem före fikat.

Yvonne - Baka Lite

Dubbla chokladkakor
Ingredienser:

100 g smör
3/4 dl sirap, mörk
1½ dl socker
3/4 dl grädde
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1½ tsk bikarbonat

Instruktioner:

1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.

2. Blanda mjöl, kakao och bikarbonat, sikta ner i smeten.

3. Arbeta samman alla ingredienser till en deg.

4. Plasta in och lägg i kylen att vila en timme.

5. Ta degen ur kylen och arbeta mjuk med händerna.

6. Sätt ugnen på 175 grader, klä två plåtar med bakplåtspapper.

7. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper, stansa ut kakor med ex pepparkaksform och lägg glest på plåtarna.

8. Ta ut ett mindre hål på hälften av kakorna.

9. Grädda i mitten av ugnen i ca 3-5 minuter, låt svalna på galler.

10. Gör fyllning (se förslag nedan).

Montering:
11. Spritsa eller bred på fyllning på kakorna utan hål.

12. Toppa med en kaka med hål, tryck till lite så att fyllningen kommer upp i hålet.

13. Ställ i kylen att stelna något. Pudra eventuellt med florsocker.

Enkelt & gott!

Pepparkakssmörkräm
Ingredienser:

150 gram smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel, malen
1 tsk kakao
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kryddnejlikor, malen

Instruktioner:
1. Blanda kryddorna väl och vispa samman alla ingredienser till en kräm.

2. Lägg i en spritspåse och fyll kakorna. Om krämen är för mjuk så kan du lägga den i kylen en halvtimme.

Vit chokladtryffel
Ingredienser:

200 g vit choklad
1 dl grädde
5 g smör

Instruktioner:
1. Grovhacka chokladen.

2. Koka upp grädden i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält.

3. Tillsätt smör och rör om.

4. Häll chokladsmeten i en spritspåse och lägg i kylen en halvtimme.

Lämna en kommentar