Galette med Brie, päron och körsbär!

Brie gourmetstål bakalite.se 4
Brie gourmetstål bakalite.se 3

Tidigare bakade jag en bärgalette och insåg då att den här öppna pajen, precis som jag föredrar, kan varieras hur mycket som helst.

Här kommer en mer matig variant men den kan lika gärna serveras som dessert i form av en ostbricka eller som ett tillbehör till huvudrätten.

En hel tårta brie, färska päron, lite solrosfrön gräddas tills osten blir löjligt krämig och botten gyllene. Toppa med körsbärssylt och servera direkt. Alltså, det här är så gott!

Vanlig paj i all ära men galette är extra gott, det är mer smör i degen (hurra) och den kan gräddas både i ugn och på grillen.

Oavsett vart du gräddar galetten så kan du använda ett grillstål från Gourmetstål, funkar suveränt på grillen som ett stekbord inte minst för bakverk.

Just nu finns det ett topperbjudande i butiken (adlink).

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Galette:
150 g smör
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
½ tsk salt
1 st ägg
1 msk vatten, kallt

Fyllning:
1 st hel Brieost, ca 500 g
1-2 st päron
1 msk solrosfrön

Ägg, vatten eller mjölk till pensling

Topping:
½ dl körsbärsylt eller marmelad

Instruktioner:

Galette:
1. Blanda mjöl och salt i en mixer. Om du inte har en mixer kan du nypa ihop degen med fingrarna eller en gaffel.

2. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt. Mixa tills det blir en smulig deg.

3. Tillsätt ägg och mixa tills du har en degklump, tillsätt vatten om det behövs för att degen ska bli fast.

4. Plasta in och lägg degen att vila i kylen i en halvtimme.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:
6. Gör fyllning.

7. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter och för över till en bakplåt.

8. Skär päronet i mindre bitar.

9. Lägg osten mitt på galetten med ca 5 cm av kanten kvar. Lägg päron ovanpå osten.

10. Vik in kanten och pensla med ägg, mjölk eller vatten och strö ev på solrosfrön eller andra frön.

11. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills galetten fått gyllene färg.

12. Låt svalna något och servera med körsbärssylt.

Grilla:

Om du vill grädda galetten på grillen så rekommenderar jag att du använder ett grillstål. Galetten ska gräddas på indirekt värme under lock. Placera kolet längs kanterna på grillen, lägg stålet i mitten av gallret och centrera sedan galetten. Använd en brödspade för att flytta galetten till stålet eller tippa försiktigt av den med bakplåtspappret.

Eftersom alla grillar, och ugnar visserligen, ger olika resultat får du prova dig fram och hålla ett extra öga på galetten under gräddningen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar