Glutenfri hallonmousse tårta med mindre socker

IMG_0433

En fantastiskt god hallonmousse tårta med kladdkaka i botten. Själva moussen är gjord på bland annat kesella vilket gör att den känns otroligt fräsch och lätt.

Jag rekommenderar att ni gör tårtan dagen innan den ska serveras så att allt får sätta sig ordentligt i kylen.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till en 20 cm springform
Kladdkaka
Du behöver:
125 g smör
100 g mörk choklad
16 färska och urkärnade dadlar
2 ägg
1,75 dl mandelmjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Hallonmousse
Du behöver:
300 frysta hallon
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
250 g lätt kesella
1,25 dl strösocker/sockerersättning

Topping
Färska bär

 

  1. Börja med kladdkakan och sätt ugnen på 160 grader varmluft. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull. Mixa därefter ner dadlarna så gott det går.
  3. Tillsätt resterande ingredienser till kladdkakan och vänd runt smeten med hjälp av en slickepott.
  4. Häll smeten i din springform och grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kanterna ska vara fasta och mitten lite ogräddad. Låt kladdkakan svalna helt.
  5. Häll hallonen i en kastrull och låt dom tina samt koka i cirka 5 minuter.
  6. Sila av hallonen så att du får bort alla kärnorna. Du ska ha 1,25 dl hallonpure efter.
  7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  8. Vispa grädden löst. Vispar du den för hårt riskerar du att få en grynig mousse. Precis när vispen börjar lämna spår efter sig är den klar.
  9. Rör ihop kesella, hallonpuré och socker i en bunke. Värm upp 1 dl av hallonblandningen i en kastrull. Kramar ur gelatinbladen och vispa ner dom i kastrullen tills dom lösts upp sig helt. Häll tillbaka blandningen i skålen och vänd försiktigt ner grädden.
  10. Häll moussen över kladdkakan och låt den stelna i kylen över natten.
  11. Toppa med färska bär - Ät och njut!

6 Kommentarer

  1. Camilla den april 2, 2021 kl 19:09

    Hur mycket menas med att värma upp halonblandningen? Ska den koka?

    • Melissa - Hälsobak den april 6, 2021 kl 16:37

      Hej Camilla!
      Den behöver inte koka utan bara bli varmt så att gelatinet smälter! Låt grädden sjuda så blir det perfekt 🙂

  2. Heidi den mars 26, 2021 kl 09:44

    Hej går det använda dadelmassa istället för färska dadlar och isåfall hur mycket?

    • Melissa - Hälsobak den mars 26, 2021 kl 10:39

      Hej Heide,
      Det kan man absolut göra! Dock kan smaken bli lite annorlunda.
      En urkärnad dadel väger runt 10-12 g. Så omkring 170 g dadelmassa funkar fint 🙂

  3. Isabella Forthmann den mars 19, 2021 kl 06:52

    Vilken sockerersättning är bäst, som inte ger någon bismak. Har använt sukrin, men tycker att det ger en konstig bismak eller oxå var det den sockerfria chokladen jag använde i samma bakverk som gav bismaken. /isabella

    • Melissa - Hälsobak den mars 19, 2021 kl 14:23

      Hej Isabella!
      Sockerersättning har tyvärr en tendes till att ge lite en liten speciell bismak. Jag tycker dock att Icas sötströ är väldigt bra!
      Ha en superfin dag!

Lämna en kommentar