Grasak - Ärtgryta från Balkan

IMG_9746

Till 4 personer behöver du:

  • 500 g grytbitar/innanlår/högrev
  • 4 potatisar
  • 400g frysta ärtor
  • 1 gullök
  • 2 morötter
  • 1 paprika
  • 0,75 msk vegeta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0.75 dl ketchup
  • 0.5 dl tomatpuré
  • ca 1.5-2l vatten

Detta är en rätt som ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Det låter kanske konstigt med en gryta som har kött, potatis och ärtor i sig. Men tro mig, det är magiskt gott. Precis som kokta ärtor funkar perfekt till panerad fisk och potatis så gör den magi i denna gryta!

Gör så här:

  1. Börja med att skära upp alla grönsaker. Potatisarna delas i fyra om dem är stora, annars i mitten, löken finhackas, paprikan tärnas och moroten skalas och skärs upp i skivor.
  2. Skär upp köttbitarna i 3x3 cm stora bitar och fräs i botten av en kastrull på hög värme med lite matolja (raps/solros)
  3. Ta ut köttet och fräs löken, paprikan och morötterna tillsammans i 2-3 minuter.
  4. Tillsätt sedan köttet igen, samt alla kryddor och tomatpurén. Blanda i någon sekund bara tills det fördelats.
  5. Häll i ketchupen och ca 1 liter av vattnet.
  6. Låt koka upp och låt koka på medelvärme i ca. en timme.
  7. Lägg i dina potatisar efter att en timme gått och fyll på med vatten, ca 5 dl.
  8. Låt koka i ca 20 minuter eller tills man kan känna att potatisen börjar bli klar men inte riktigt är där än.
  9. Tillsätt då de frysta ärtorna, fyll på med vatten så att det finns tillräckligt mycket vätska så att det täcker grönsakerna och köttet.
  10. Låt sjuda tills ärtorna är färdigkokta och har gått lite från en stark grön färg till en lite mörkare gröngul färg.
  11. Servera! Eller packa ner i matlådor och njut i flera dagar framöver!
Medina Sehic

Lämna en kommentar