Grasak - Ärtgryta från Balkan

Till 4 personer behöver du:
- 500 g grytbitar/innanlår/högrev
- 4 potatisar
- 400g frysta ärtor
- 1 gullök
- 2 morötter
- 1 paprika
- 0,75 msk vegeta
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 0.75 dl ketchup
- 0.5 dl tomatpuré
- ca 1.5-2l vatten
Detta är en rätt som ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Det låter kanske konstigt med en gryta som har kött, potatis och ärtor i sig. Men tro mig, det är magiskt gott. Precis som kokta ärtor funkar perfekt till panerad fisk och potatis så gör den magi i denna gryta!
Gör så här:
- Börja med att skära upp alla grönsaker. Potatisarna delas i fyra om dem är stora, annars i mitten, löken finhackas, paprikan tärnas och moroten skalas och skärs upp i skivor.
- Skär upp köttbitarna i 3x3 cm stora bitar och fräs i botten av en kastrull på hög värme med lite matolja (raps/solros)
- Ta ut köttet och fräs löken, paprikan och morötterna tillsammans i 2-3 minuter.
- Tillsätt sedan köttet igen, samt alla kryddor och tomatpurén. Blanda i någon sekund bara tills det fördelats.
- Häll i ketchupen och ca 1 liter av vattnet.
- Låt koka upp och låt koka på medelvärme i ca. en timme.
- Lägg i dina potatisar efter att en timme gått och fyll på med vatten, ca 5 dl.
- Låt koka i ca 20 minuter eller tills man kan känna att potatisen börjar bli klar men inte riktigt är där än.
- Tillsätt då de frysta ärtorna, fyll på med vatten så att det finns tillräckligt mycket vätska så att det täcker grönsakerna och köttet.
- Låt sjuda tills ärtorna är färdigkokta och har gått lite från en stark grön färg till en lite mörkare gröngul färg.
- Servera! Eller packa ner i matlådor och njut i flera dagar framöver!