Grillade lammracks med krämig färskpotatissallad med brynt ört- och vitlökssmör

FullSizeRender 10 (1)

4 pers

Ingredienser

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 500 g creme fraiche
  • 175 g smör
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk citronsaft + zest från 1 citron

Lammracks + tillbehör:

  • 800 g lammracks
  • 6 morötter från knippe
  • 4 knipplökar
  • 1 knippe rädisor
  • 2 citroner att grilla
  • ev finhackad persilja till garnering

Smöret och den grillade citronen är en stor del till att det här blir så jävla gott.

Gör så här:

Färskpotatissallad med brynt ört- och vitlökssmör

Koka färskpotatisen mjuk, men låt bli att överkoka den. Låt svalna. Skär sen potatisen i kuber av valfri storlek. Jag skar en potatis till ca 8 små kuber.

Bryn smöret på medelvärme under hyfsat regelbunden omrörning tills det tystnar och doftar nötigt. Ta av från plattan och låt svalna något. Riv i vitlöksklyftorna i smöret och smaka av med citronsaft, citronzest samt finhackad persilja och timjan.

Spara ca 50 gram smör att hälla över lammet vid servering. Blanda resterande brynt smör i creme fraichen. Smaka av med salt och peppar. Vänd i potatisen försiktigt.

 

Lammracks + grönsaker

Dela morötter, knipplök, rädisor och citroner på mitten. Skär bort eventuella senor från lammet, salta och peppra.

 

Grilla grönsakerna tills de får ordentlig yta och grilla lammet till en innertemperatur på ca 57 grader. Låt köttet vila innan du skär upp det.

Lägg upp grönsaker och uppskuret lamm på ett fat, häll över det brynta smöret. Servera med potatissalladen och rädisor vid sidan av.

Amanda Wiger

Lämna en kommentar