Halv 8 hos JLC: Rårakor med rökt löjrom över öppen eld

4 pers
30 min
Ingredienser:
- 1 st Bakpotatis
- 50 g Löjrom
- 1,5 dl Crème fraîche
- 1 st Stjälk selleri
- 1 kruka Dill
- 1 st Citron
- Smör till stekning
- Salt
- 1 st Enriskvist
Denna rätt serverade jag till grabbarna i JLC när jag gästade deras programserie "Halv 8 hos JLC". Jag vet att killarna gillar denna typ va förrätt men det är alltid en utmaning att göra rårakor bra utomhus över öppen eld. Det är svårt att styra värmen i panna och det bränns lätt. Men är du lite försiktig så kommer de att gå jättebra.
Gör så här:
Rökt löjrom
Börja med att lägg löjrommen i en kastrull eller stålbehållare men någon form av avskiljare och lock. Kan vara aluminiumfolie eller liknande. Lägg löjrommen på ena sidan och enriset på andra sidan. Tänd eld på enriset ordentligt så det verkligen brinner. Sätt på locket och låt stå till det är dags att servera.
Citron crème fraîche
Blanda crème fraîche med zesten från citronen och juice från ca 1/4 del. Rör samman och ställ åt sidan till det är dags att servera.
Rårakan
Riv potatisen på stora delen av ett klassiskt rivjärn. Salt potatisen något men inte för mycket då löjrommen också tillför sälta. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i en önskad mängd med potatis. Platta till potatisen så den får formen av en råraka. Nu ska du låta rårakan ligga ifred till sen fått en fin krispig yta innan du vänder den. Om du vänder den för tidigt finns risken att den faller samman. När du har vänt rårakan tillsätter du en klick smör och steker till även denna sida fått fin färg.
Hacka dillen och sellerin fint och servera genom att toppa rårakan med alla tillbehov.
Hoppas att ni tycket om denna lika mycket som jag gör.