Hasselnötstårta med chokladganache & kolafrosting.

Hasselnötstårta bakalite.se 1
Hasselnötstårta bakalite.se 2

En god tårta med en fast hasselnötsbotten som toppats med ett tunnare lager slät chokladganache och ett tjockare lager fluffig frosting med smak av dulce de leche.

Jag toppade med grovhackade hasselnötter men du kan likaväl skippa topping som att strö på choklad, kolasås, grädde, blommor, bär... Lite som du vill alltså.

Här har jag använt en springform, 22 cm, och tårtan räcker till 8-12 bitar.

Du kan välja den styrka av choklad du föredrar eller blanda ljus och mörk som jag gjort.

När jag gjorde en dubbel sats av den här tårtan bakade jag den i en kvadratisk form, ca 25 x 25 cm.

Du kan med fördel baka den här kakan någon dag innan och förvara i kylen.

Efter återkoppling av flera som bakat den här kakan så har jag justerat frostingen något så att risken minskar för att den ska bli i för lös.

Det går bra att ställa den i frysen ett tag såväl som att vispa i lite marsánpulver innan du ställer kakan i kylen. Det är för övrigt ett bra knep om någon kräm blir för rinnig och man vill undvika att det blir för sött av för mycket florsocker.

Om du vill göra kakan glutenfri kan du byta ut mjölet mot motsvarande mängd glutenfri mjölmix och du kan även byta ut hasselnötterna mot mandel.

 

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Hasselnötsbotten:

50 g hasselnötter
75 g smör
½ dl socker
100 g mandelmassa
2 st ägg
1½ dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
2 msk espresso

Smör till formen

Chokladganache:

100 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
1½ dl grädde
15 g smör

Frosting:

200 g färskost
2½ dl grädde
1 dl dulce de leche (eller annan kolasås)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform (20-24 cm) med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.

2. Rosta hasselnötterna i 8-10 minuter i en stekpanna på medelvärme och gnugga sedan nötterna i en bakduk så att skalen lossnar. Det här steget kan du hoppa över om du föredrar orostade nötter.

3. Mixa nötterna till fint mjöl (eller använd motsvarande mängd hasselnötsmjöl). Blanda med vetemjöl och bakpulver.

4. Riv mandelmassan grovt.

5. Vispa samman mjukt smör, mandelmassa och socker.

6. Tillsätt ett ägg i taget.

7. Blanda hasselnötsmjölet med vetemjöl och bakpulver och tillsätt smeten.

8. Tillsätt espresso och vispa slätt.

9. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan stannat.

10. Låt svalna helt.

Ganache:
11. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.

12. Koka upp grädden och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.

13. Häll chokladsmeten över kakan och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna.

Frosting:

14. Vispa grädde och färskost minsta möjliga tid för att få den fast.

15. Vänd försiktigt ner dulce de leche och rör slätt. Om frostingen känns för rinnig så kan du tillsätta lite florsocker eller marsánpulver för stabilitet.

16. Bred ut frostingen jämnt ovanpå chokladtryffeln. Ställ i kylen att stelna någon timme.

Toppa eventuellt med grovhackade hasselnötter och flingsalt. Servera gärna med bär eller frukt.

2 Kommentarer

  1. Sofia Backman den september 9, 2021 kl 09:50

    Hej!
    Tänkte baka denna imorgon!
    En fråga på frostingen.
    Skall jag vispa grädden fluffig först, och sen ner med färskosten ? Fattar inte riktigt, minsta möjliga tid😅

    • Yvonne - Baka lite den september 9, 2021 kl 10:08

      Hej Sofia!

      Kul, hoppas du gillar den! <3

      Jag menar att ost och grädde vispas tillsammans. 🙂

      Så kort tid som behövs för att det ska bli en fast kräm. Om man vispar för länge så riskerar den att bli lös och rinnig och det vill man inte.

      Lycka till och glad fika!

      Mvh Yvonne

Lämna en kommentar