Extra saftiga kanelgifflar à la Pågen

Pågengifflar bakalite.se 2
Pågengifflar bakalite.se 4

Gifflar, de där brunröda påsarna från Pågen, har nog de flesta av oss fikat på. Jag har gjort det massor av gånger och gillar dem verkligen.

Ville testa att baka en egen variant, en variant där jag själv kan bestämma hur saftiga de ska vara och jag är stolt att säga att de blev precis som jag ville ha dem Så goda!

Yngsta dottern, som nästan alltid väljer köpefika före hembakat, sa att de här var godare än Pågens (eftersom de brukar vara lite torra i kanterna). Bästa betyget jag kunde ha fått så jag är nöjd!

Jag har gjort dem större än originalet, mer som vanliga kanelbullar och receptet är anpassat efter det. (Minska måtten och anpassa gräddningstiden om vill göra dem mindre.)

Degen är kalljäst och har stått i kylen över natten, det ger en fastare deg som jag gillar men det är inget måste. Om du vill baka dem direkt så kan du dubbla mängden jäst, värma mjölk och vatten till ljummet och låta degen jäsa  en timme övertäckt före utbakning och en timme på plåt.

Om du vill vara säker på att bullarna inte tippar på plåten så kan du lägga dem i bull- eller muffinsformar.

Sockerlagen kapslar in fukten och gör bullarna extra saftiga, sockret ovanpå är mest för att det blev fint så det kan du utesluta om du vill.

Jag föredrar kanelbullar som är lite degiga i mitten så jag gräddar hellre för kort tid än tvärtom, så anpassa gräddningstiden efter vad du gillar.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Gifflar
20-30 st

150 g smör
25 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
10-13 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
6 tsk kanel
1 dl socker

Sockerlag:
½ dl farinsocker
3/4 d vatten

Topping (kan uteslutas):
½ dl strösocker
2 msk farinsocker

Instruktioner:

Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.

2. Blanda kall mjölk med kallt vatten och lös upp jästen.

3. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.

4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin.

5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.

Dag 2:
6. Ta fram smör så att det blir mjukt. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i mitten och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.

8. Bred på mjukt smör över hela degplattan, strö över socker och sist rikligt med kanel.

9. Rulla ihop plattan på längden och skär ca 2-4 cm breda bitar, lägg ganska tätt (så att de ger stöd åt varandra när de jäser) med den skurna ytan åt sidan. Tryck till något.

Obs! Du kan även lägga gifflarna i stora bullformar om du vill vara säker på att de inte ska tippa åt sidan.

10. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.

11. Sätt ugnen på 220 grader.

12. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt.

13. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.

14. Pensla direkt med sockerlag och strö över sockerblandningen.

15. Låt svalna på galler.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar