Hollandaisesås på tre sätt

sparris_86B0390

Hollandaisesås

4 pers

30 min

Ingredienser:

  • 400 g smör
  • 2 ½ msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 3 st äggulor
  • Salt

Till Hälleflundra eller fisk:

  • 50 g regnbågsrom
  • 1/2 kruka dill
  • 1/2 kruka gräslök

Till Vit sparris:

  • 1 dl syrad grädde

Till Grön sparris:

  • 1 dl brynt smör

Hollandaisesås är bland de godaste såser jag vet. Här gör jag en klassisk och tre varianter på hollandaisesås. Vill du hellre se hur jag gör detta så hittar du det på min YouTube-kanal EttGottLand.

Gör så här:

Hollandaisesås 

Smält smöret och håll det runt 50 grader.

Blanda citronsaft, vatten och äggulor i en kastrull och värm upp till 65 grader, vispa hela tiden. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning tills såsen tjocknat.

Smaka av med salt och eventuellt med lite mer citronsaft.

Till hälleflundra

Finhacka gräslöken samt dillen och ha i det i såsen tillsammans med romen.

Till vit sparris

Vispa upp den syrade grädden väldigt lätt och rör ner den i hollandaisesåsen. Rör lite försiktigt så att grädden fortfarande syns vid servering.

Till grön sparris

Bryn smör och vispa in det precis i slutet när du gör din hollandaisesås.

Gabriel Jonsson

Lämna en kommentar