Hummersoppa med pilgrimsmussla och parmesanchips
4 pers som förrätt
75 min
Ingredienser:
- 2 kokta Humrar
- 2 msk Olivolja
- 1 msk Citronsaft
- 1 msk Dill, hackad
- 1 Schalottenlök, hackad
- 1 Morot, skalad och hackad
- Skalet från humrarna i mindre bitar
- 1 dl Neutral olja
- 1 tärnad Tomat
- 2 msk Tomatpuré
- 1 ½ + ½ dl Calvados
- 5 dl Vitt vin
- 5 dl Vatten
- 1 st Vitlöksklyfta
- 2 stjälkar Selleri
- 2 ”blad” Fänkål
- 2 kvistar Timjan
- 5 + 1 dl Vispgrädde
- Citronsaft
- Salt
Dillkräm:
- 1 dl Grädde
- ½ dl Crème fraiche
- ½ Kruka dill, hackad
- Rivet skal från en citron
- Salt
- Nymalen peppar
Palsternackschips:
- 1 Palsternacka
- 3 dl Neutral olja till fritering
Parmesanchips:
- 3 dl Finriven parmesan
Pilgrimsmusslor:
- 4 Pilgrimsmusslor
- 1 Vitlöksklyfta
- 1 Kvist timjan
- Salt
- Peppar
- Smör
Till servering:
- 1 stjälk fänkål till garnering skuret mm tunt
- Några kvistar dill
- Några kvistar körvel
- 1 dl Löjrom i spritspåse
Gör så här:
Hummersoppa
Börja med att dela och plocka köttet ur humrarna. Rensa kroppen på innanmätet och släng det. Spara skalet. Skär ner hummerstjärtarna i centimeterstora bitar och marinera dem i olivolja, citronsaft, dill och salt.
Fräs lök, morot och hummerskal i olja i en kastrull. Låt det få bra med färg. Tillsätt tomaten och låt den ge ifrån sig lite vätska. Låt tomatpurén gå med någon minut. Höj värmen till högsta och tillsätt calvados. Tänd eld på spriten och låt brinna ut. Skulle det ta längre tid än runt 30 sekunder så släck lågorna med hjälp av ett lock. OBS! Här är det viktigt att du inte har köksfläkten på, då kan det börja brinna ordentligt. Lågorna kan bli höga, så är det första gången du flamberar, var försiktig.
Tillsätt vin, vatten, vitlök, selleri, fänkål och timjan och låt soppan sjuda på svag värme i en timme. Häll på mer vatten om det skulle dunsta alltför mycket. Under tiden kokar du ner 5 dl grädde tills hälften återstår.
Sila av hummerfonden och reducera ner tills ca 4 deciliter återstår. Tillsätt den reducerade grädden och mixa med stavmixer. Vispa den sista decilitern grädde lätt och tillsätt i soppan precis innan servering. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Dillkräm
Vispa grädden tills den är väldigt fast. Tillsätt crème fraiche, dill och citronskal och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en spritspåse och förvara i kylen tills soppan ska serveras.
Palsternackschips
Värm oljan till 180 grader. Skala och skär palsternackan i millimetertjocka skivor. Fritera tills de får gyllene färg och låt rinna av på hushållspapper.
Parmesanchips
Lägg riven parmesan på en plåt och kör i ugnen på 160 grader tills den smält och fått en gyllene färg. Låt svalna och bryt sedan sönder till små fina chips.
Pilgrimsmusslor
Salta och peppra musslorna. Stek dem ca 30 sekunder per sida tillsammans med smör, vitlök och timjan i en stekpanna. Ös smöret över musslorna.
Skiva pilgrimsmusslorna och lägg dem i soppskålar eller –tallrikar tillsammans med hummern. Garnera med dillkräm, löjrom och allt annat. Slå på soppan vid bordet.