Jerk chicken

Jamaica-Jerk_V3A1481_klar_lighter_cream (1)

4 pers

180 min

Ingredienser:

  • 1 kg kyckling, gärna lårbitar med skinn
  • 1 1⁄2 msk havssalt
  • 1 dl dry jerk, se här
  • 1 dl wet jerk, se här

Det här receptet blir såklart bäst i grill eller rök, men vill du göra det i vanlig ugn kan du tillaga kycklingen i 15O grader ungefär 1 timme, pensla då och då med mer wet jerk.

FOTO - Christian Gustavsson

Gör så här:

Lägg kycklingen i en skål och strö över salt och dry jerk. Gnid in köttet med kryddorna, använd gärna plasthandskar. Låt detta steg ta lite tid, se till att kryddorna täcker köttets yta i ett jämnt lager.
Lägg på wet jerk och massera in även den ordentligt. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten, det är ett viktigt steg som gör att köttet verkligen tar upp smakerna.
Tänd din rök eller grill. För olika sätt att röka köttet, se sidan 26. Låt kycklingen tillagas långsamt på indirekt värme i 11O–12O grader cirka 3 timmar under lock så att röken stannar kvar och kan smaksätta köttet. Vänd köttet då och då, och pensla samtidigt med mer wet jerk. Kolla med en termometer att köttet är minst 77 grader, då kan du lyfta bort det från värmen. Servera med rice & peas, coleslaw och jamaican hot pepper pickle.

Lämna en kommentar