Juliga revbensspjäll

Revben stående

4 pers

90 min

Ingredienser

  • 1 kg kamben
  • 1,5 dl ljus soja
  • 1 dl mörk soja
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 3 cm ingefära
  • 1 st röd chili
  • 3 st solovitlökar
  • 4 st kanelstänger
  • 4 st hel stjärnanis
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 st nejlikor
  • 3 st torkade pomeransskal
  • 1 st citrongräs
  • Vatten

Dessa revbensspjäll är ett måste för mig på julbordet. Men dom passar såklart lika bra till andra tillfällen också 🙂

Gör så här:

Gör så här:

Putsa och dela ner kambenen i portionsbitar och lägg i en väl tilltagen kastrull, var noga med att får bort den lilla hinnan som sitter på insidan av kambenen. Skala och dela ner ingefäran, vitlöken och chilin i större bitar och lägg dem i kastrullen. Ha i alla andra ingredienser och häll på med vatten så att kambenen täcks, glöm inte bort att banka till citrongräset något så att det lättare frigör smakar. Låt sjuda under lock till köttet börja lyssna från benet, ca 50 minuter. Ta ut kambenen och sila av såsen. Redusera såsen till en sirapskonsitens och blanda i kambenen försiktigt. 

Servar och toppa med fint strimlad vårlök, chili och sesamfrön. 

NJUT. 

Gabriel Jonsson

16 Kommentarer

  1. Linn den december 23, 2020 kl 18:19

    Hur menar du med ”reducera” i detta recept?

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 28, 2020 kl 09:52

      Koka ner vätskan 🙂

  2. Erik Andersson den december 23, 2020 kl 17:25

    Har precis satt revbenen på spisen, nu ska vi göra dina julköttbullar med älgfärs också! Båda lät så goda så ser med spänning fram emot provsmakningen av dem!

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 28, 2020 kl 09:52

      Härligt 🙂

  3. Reise den december 23, 2020 kl 17:09

    Kör det på spisen nu luktar magiskt👌

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 28, 2020 kl 09:52

      Låter underbart 🙂

  4. Victor den december 21, 2020 kl 16:17

    Hur är det att tillaga dem någon dag innan för att sedan värma på dem på julafton? Hur skulle du värma dem isf? låg temp ugn känns smidigast men kan det förstöra texturen på köttet?

    Keep up the good work!

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 21, 2020 kl 16:39

      Det funkar perfekt, Låt dem då ligga i glazen i kylen i en kastrull, sen är det bara att värma på allt 🙂 Om du kör dem i ugnen så får du inte ut samma smaker i glazen 😀
      Hoppas det smakar!

  5. Emma den december 20, 2020 kl 12:16

    Tips på dryck till detta?

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 21, 2020 kl 16:40

      Jag skulle rekommendera en öl som du gillar. Annars ett väldigt lätt rödvin, men lite svårt med hettan där!

  6. Fanny den december 20, 2020 kl 11:02

    Perfekta söndagsmiddagen för mig och sambon 😍🙏🏻 Detta ska bli spännande. Älskar dig och dinmatlagning!

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 21, 2020 kl 16:41

      Låter härligt 🙂 Tack snälla 🙂

  7. Fredrik den december 16, 2020 kl 20:17

    Såg dig göra dessa på TV och blev nyfiken. Har alltid förkokt och sedan kört i ugn men ska prova dessa. Spännande att blanda julkryddor och asiatiska kryddor.

    • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den december 17, 2020 kl 11:05

      Härligt 🙂 Hoppas att du gillar dem 😀

      • Fredrik den december 28, 2020 kl 12:43

        Blev mycket lyckat. Genom att brässera slapp jag grisa ned nyrengjorda ugnen. Trodde det skulle bli för salt med så mkt soya men icke. Ska låta dom ännu längre nästa gång.

        • Gabriel Jonsson Profilbild Gabriel - Ett Gott Land den januari 5, 2021 kl 10:27

          Härligt 🙂

Lämna en kommentar