Julkryddat "vörtbröd" i muffinsform

Vörtbröd muffins bakalite.se 2

Skulle vilja kalla det för vörtbröd men jag tror inte att det är helt rätt. Det finns nog en massa regler kring innehållet och säkert tillvägagångssättet så jag kallar det bara för julkryddat bröd.

Saftigt, massor av goda kryddor och ett snabbt och enkelt bröd att baka. Funkar utmärkt att frysa in.

Gjorde det här i muffinsstorlek för enkelhetens skull, så att ingen behöver skiva bröd vid bordet.

Jag hade russin i ungefär halva degen så att alla får välja det de föredrar. Det går även bra att byta ut till andra mjölsorter, ta en del vanligt vetemjöl och rågmjöl eller liknande.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Julbröd i muffinsform
12 st

8 dl siktat dinkelmjöl
1 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1½ tsk pomerans, finhackad
1 tsk salt
1 tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kanel, malen
½ tsk kryddnejlika, malen
2 dl porter, annan öl eller julmust
2 dl yoghurt eller fil
1½ dl mörk sirap
ev 1½ dl russin eller torkade tranbär

Sockerlag:
½ dl socker eller sirap
½ dl vatten

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.

2. Blanda de torra ingredienserna väl.

3. Tillsätt resterande ingredienser och rör samman till en kladdig smet.

4. Fördela smeten i muffinsformarna.

5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bröden studsar tillbaks om du trycker lite på toppen.

Sockerlag:
6. Lös upp sockret i kokhett vatten.

7. Pensla bröden med sockerlag direkt.

8. Låt svalna helt i formen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar