Saftigt kikärtsbröd

Kikärtsbröd bakalite.se 1

Det är ingen hemlighet att jag gillar genvägar och säkra kort. Det här brödet är ett sådant, ett säkert kort.

Om du bakar med kikärtor är det i stort sett garanterat att brödet blir saftigt. Det är så smart, och gott, att baka med baljväxter.

Just det här brödet är väldigt gott att rosta så jag brukar skiva upp det och förvara det i frysen för att sen rosta till frukost.

Om du vill baka brödet direkt och hoppa över nattjäsningen så kan du dubbla mängden jäst och ljumma vattnet. Låt jäsa i bunken i en timme och fortsätt sen med steg 6.

Världens kanske bästa brödkniv kommer från Global.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kikärtsbröd
2 st limpor

25 g jäst
400 g kikärtor med spad
4 dl vatten
½ dl rapsolja
1 msk honung eller socker
½ msk salt (mindre om kikärtsspadet är saltat)
1½ dl havregryn
6-7 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

Mjöl till utbakning

Instruktioner:

Dag 1:
1. Lös upp jästen i kallt vatten.

2. Mixa kikärtor, rapsolja och honung till en slät kräm.

3. Tillsätt kikärtskrämen till vattnet och blanda väl.

4. Tillsätt havregryn och mjölet och arbeta samman till en kladdig, slät deg.

5. Täck bunken och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
6. Klä två limpformar, 1½ liter, med bakplåtspapper. Fukta pappret så är det lättare att få det att passa i formen.

7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i hälften och forma till två bröd. Lägg i formarna, jämna till och strö över lite mjöl.

8. Låt jäsa övertäckt i en timme.

9. Sätt ugnen på 200 grader.

10. Snitta bröden och grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på det.
Om du har en termometer ska innertemperaturen vara ca 98 grader.

11. Låt svalna i formen.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar