Smakrikt rödbetsbröd med pumpakärnor och solrosfrön

Rödbetsbröd bakalite.se 4

Det är inte främmande att baka bröd med frukt och jag gillar att det går att använda nästan vilken sport som helst. Äpple och morot är väl de vanligaste men rödbetor börjar ta plats.

Det blir väldigt mycket smak och färg av betorna och det passar bra att tillsätta lite frön och kärnor.

Om du vill kan du skippa både frön och kärnor alternativt byta ut dem mot dina favoriter. Nötter funkar också bra.

Som vanligt kan du välja att baka brödet direkt, isåfall dubblar du mängden jäst, ljummar vattnet och låter degen jäsa i rumstemperatur i en timme. Därefter följer du steg 7.

Ett riktigt gott bröd till soppa!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Rödbetsbröd
16 st

6 dl vatten
25 g jäst
½ dl rapsolja
14-15 dl siktat dinkelmjöl (alt vetemjöl)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 msk socker
3 dl rödbeta
1 msk salt

Instruktioner:

Dag 1:
1. Lös upp jästen i kallt vatten.

2. Tillsätt olja, socker, pumpafrön, solroskärnor och det mesta av mjölet.

3. Arbeta samman till en fast deg, gärna i maskin.

4. Skala och riv rödbetor grovt.

5. Tillsätt rödbetsrivet tillsammans med salt och arbeta samman till en fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

6. Plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
7. Klä två plåtar med bakplåtspapper.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut, dela degen i 16 delar och lägg glest på plåt.

9. Täck över och låt jäsa i en halvtimme.

10. Sätt ugnen på 220 grader och ställ in en ugnsfast skål med lite vatten i längst ner i ugnen.

11. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills bröden fått färg.

12. Låt svalna på galler.

 

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar