Kålpudding

6 port
15 min + 40 min i ugnen
Vitkålsblandningen
- ca 1 kg vitkål
- 2 msk sirap
- salt
- peppar
Färsblandningen
- 800 gram nötfärs (eller vegofärs)
- 1 ägg
- 1 gul lök
- 1,5 dl matlagningsgrädde 4%
- 2 msk kalvfond
- salt
- peppar
Tillbehör:
- Kokt potatis
- Råröda lingon/ lingonsylt
Jag har en liten förkärlek till husmanskost, för till vardags; vad går egentligen upp emot en riktigt god och vällagad måltid? Idag bjuder jag på en riktig klassiker som med fördel serveras med potatis och lite lingon.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Strimla vitkålen och bryn den i omgångar i lite olja och sirap, ca 5 min. Salta och peppra.
- Lägg hälften av kålen i en ugnssäkerform och låt resten ligga kvar i pannan.
- Riv ner löken i en bunke och blanda väl med färsen.
- Rör ner övriga ingredienser till färsblandningen och bred sedan ut det över kålbädden.
- Täck med resterande kålblandning.
- Grädda i ugnen ca 40 min.