Kalljäst Babka i form

Babka i form bakalite.se 1

Übersaftiga kanellängder som bakas i brödform,  enkelt och mycket mycket gott. Säger iallafall jag som väljer bullar i alla former som fika vilken dag som helst.

Här har jag kalljäst degen, eftersom den blir bättre då, men om du inte har tid eller lust så kan du baka den direkt. Då bör du dubbla mängden jäst, ljumma degvätskan och låta degen jäsa i 45 minuter i bunken. Följ därefter steg 7.

Du kan naturligtvis halvera receptet och göra en Babka men liksom, när du ändå håller på så kanske frysen vill ha en egen.

Skippa att ha kakao i fyllningen om du inte gillar kakao. Jag gillar att det både ger färg och extra smak men det går bra utan.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
2 st Babka

Vetedeg:
3 dl mjölk
2 dl vatten
25 g jäst
1½ dl socker
2-3 tsk kardemumma, gärna färskmalen
12 dl mjöl
½ tsk salt
150 g smör

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
½ msk kakao

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:
Dag 1:

Vetedeg:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Om du inte har tid så kan du istället hyvla smöret tunt.

2. Häll kall mjölk och vatten i en bunke och lös upp jästen.

3. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman.

4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med saltet.

5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.

6. Plasta in och ställ i kylen över natten.

Dag 2:

7. Klä två limpformar, 1½ liters, med bakplåtspapper. Fukta pappret så formar det sig bättre efter formen.

8. Dela kallt smör i mindre bitar och blanda med socker, kanel och kakao. Vispa samman med en elvisp tills du har en bredbar massa.

9. Dela degen i två delar och kavla varje del till plattor, ca 45 x 45 cm.

10. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop den till en tight rulle, som när du ska göra vanliga bullar.

11. Dela hela rullen i mitten längs med längderna och tvinna försiktigt ihop med ränderna uppåt. Lägg längderna i formarna.

12. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Sockerlag:
13. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.

Gräddning:
14. Sätt ugnen på 175 grader.

15. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, eller tills de fått färg och känns fasta när du trycker lite lätt ovanpå.

16. Pensla bröden direkt när du tagit ut dem med sockerlag och låt svalna helt i formarna.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar