Kardemummakaka med lönnsirapsfyllning & glasyr

Kardemummakaka cheesecake bakalite.se 1

Här har du en garanterat saftig kardemummakaka, varsågod!

En god cheesecakefyllning ger hela kakan extra smak och en ljuvlig konsistens. Testa!

Eftersom jag är väldigt förtjust i lönnsirap har den fått ge smak till både fyllning och glasyr men du kan skippa det om du inte har eller vill använda det.

Glasyren kan blandas med vatten, mjölk eller grädde istället, i fyllningen kan du utesluta det utan att ersätta med något annat.

Se bara till att smörja formen noggrant och låta kakan vila innan du vänder upp den. Å andra sidan så döljer glasyren om kakan skulle fastna i formen. Älska genvägar!

Och såklart kan du skippa glasyren helt men jag tycker att det är fint. Och så kanske det kan vara något med dess döljande egenskap jag gillar...

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Kardemummakaka

150 g smör
1½ dl mjölk
2 st ägg
6 dl mjöl
2 dl socker
3 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Smör till formen

Fyllning:
200 g färskost
1 st ägg
2 msk lönnsirap
2 msk socker
3 tsk mjöl

Glasyr:
2 msk lönnsirap (alt mjölk, grädde eller vatten)
3 dl florsocker

Topping:
½ msk kardemumma

Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Smörj en form med hål, 1½ liter, noga med smör.

Fyllning:
4. Rör ihop färskost, lönnsirap, mjöl och socker till en slät smet.

5. Ställ i kylen medan du gör kaksmeten.

Kaka:
6. Vispa samman mjukt med mjölk och ägg.

7. Blanda socker, mjöl, kardemumma, bakpulver och tillsätt. Vispa samman till en slät smet.

8. Häll hälften av smeten i formen, knacka den mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.

9. Gör en skåra runt hela smeten och häll i fyllning. Det är inte så noga men försöka att undvika att få fyllning mot formen.

10. Häll på resten av smeten, rör om försiktigt med en sked utan att nudda formens kanter. Knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner.

11. Grädda i nedre delen av ugnen, 35-50 minuter eller tills kakan stannat helt och en provsticka kommer ut torr.

12. Låt vila tio minuter och skaka sedan försiktigt loss kakan från kanterna innan du vänder upp den på ett fat.

13. Låt stå med formen på tills kakan svalnat helt, gärna över natten.

Glasyr:
14. Vispa samman lönnsirap och florsocker till en trög smet. Tillsätt med florsocker eller lönnsirap om det behövs för att få rätt konsistens.

15. Häll glasyren över kakan och toppa med färskmalen kardemumma. Låt stelna.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar