Kärleksmumstårta med brynt smör

Kärleksmumstårta bakalite.se 1

När jag gör vanliga Kärleksmums, eller Mockarutor, så brukar jag dubbla mängden glasyr. Det är ju så gott med mycket glasyr i varje tugga så här är en annan variant.

En vanlig chokladkaka, delad som en tårta med glasyr mellan varje lager och en hel hög ovanpå. Gott!

Dessutom tog jag det ett extra steg genom att bryna smöret både till kakan och glasyren. Det momentet kan självklart skippas om du vill undvika den extra kolasmaken det ger.

Självklart kan du strö vanliga kokosflingor ovanpå, jag använde kokoschips som variation.

Vanliga, men extra saftiga, Mockarutor och en Kärleksmumskaka i sockerkaksform finns också. Klicka på namnen.

Glad fikadag!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:
Kärleksmumstårta

Chokladkaka:
200 g smör
1½ dl mjölk
2 st ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Smör till formen

Glasyr/fyllning:
150 g smör
½-1 dl starkt kaffe
8 dl florsocker
1 dl kakao

Topping:
½ dl kokoschips eller kokosflingor

Instruktioner:

Kaka:
1. Sätt ugnen på 165 grader.

2. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med smör.

3. Bryn* smöret och blanda med mjölken.

4. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt smörblandningen.

5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt smeten.

6. Häll smeten i formen.

7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-65 minuter eller tills kakan stannat. Jag brukar sätta klockan på 30 minuter och hålla koll med jämna mellanrum efter det, kakan ska ha stannat och en provsticka komma ut torr.

8. Låt kakan stå kvar i formen i 5 minuter, skaka sedan försiktigt loss den och vänd upp på ett fat. Låt svalna helt under formen, gärna till dagen efter så den får sätta sig helt.

Glasyr:
9. Bryn* smöret och ta från värmen.

10. Tillsätt ½ dl kaffe och vispa samman.

11. Blanda florsocker och kakao, tillsätt och vispa samman till en slät smet. Tillsätt mer kaffe om det behövs för att få en jämn, glansig och bredbar glasyr.

Montering:
12. Dela kakan i två eller tre lika stora delar, beroende på hur stor form du använt. Jämna till något om du vill, det är inte så noga.

13. Lägg den första botten på ett fat, nagga hål i den med en gaffel (så att smeten kan rinna ner) och bred på en tredjedel av fyllningen. Gör samma sak med nästa.

14. Lägg på den sista botten och häll på resten av glasyren, bred ut och strö över kokos.

15. Ställ i kylen att stelna en stund.

* Bryn smöret genom att värma det i en kastrull på medelvärme under ständig vispning tills smöret doftar nötigt och har fått en gyllene färg.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar