Ketchup & Senap

ketchup-senap_86b0649

1 burk

40 minuter

Ingredienser:

Ketchup:

  • ½ gul lök, hackad
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 stjälk selleri, finskuren
  • 1/3 fänkål i små bitar
  • 1 msk naturell olja
  • 5 tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 cm grovt riven ingefära
  • ½ dl timjan
  • ½ dl basilika
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvins vinäger
  • 1 tsk salt

1 liten burk

15 minuter

Ingredienser:

Sötstark senap:

  • 2 msk Bruna senapsfrön
  • 1 msk Gula senapsfrön
  • 2/3 dl Vatten
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 1 msk Honung
  • 1 tsk Salt

Gör så här:

Ketchup

Fräs lök, vitlök, selleri och fänkål i en kastrull med olja. Dela tomaterna i mindre bitar och tillsätt tomter, timjan, basilika och ingefära i kastrullen och låt tomaterna vätska ur. Låt sjuda i 30 minuter.

Mixa med stavmixer och sila genom en finmaskig sil två gånger. Reducera till önskad konsistens. Tillsätt socker och vinäger och smaka av med salt. Häll upp i väl rengjord burk, låt svalna och förvara i kylskåp

Senap

Mortla senapsfröna och blanda dem med vatten vinäger, honung och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 2 minuter.Häll upp på en burk och förvara svalt. Senapen får gärna stå ett dygn innan servering.

Lämna en kommentar