Ketchup & Senap

1 burk
40 minuter
Ingredienser:
Ketchup:
- ½ gul lök, hackad
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 stjälk selleri, finskuren
- 1/3 fänkål i små bitar
- 1 msk naturell olja
- 5 tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 cm grovt riven ingefära
- ½ dl timjan
- ½ dl basilika
- 1 msk strösocker
- 1 msk rödvins vinäger
- 1 tsk salt
1 liten burk
15 minuter
Ingredienser:
Sötstark senap:
- 2 msk Bruna senapsfrön
- 1 msk Gula senapsfrön
- 2/3 dl Vatten
- 1 msk Vitvinsvinäger
- 1 msk Honung
- 1 tsk Salt
Gör så här:
Ketchup
Fräs lök, vitlök, selleri och fänkål i en kastrull med olja. Dela tomaterna i mindre bitar och tillsätt tomter, timjan, basilika och ingefära i kastrullen och låt tomaterna vätska ur. Låt sjuda i 30 minuter.
Mixa med stavmixer och sila genom en finmaskig sil två gånger. Reducera till önskad konsistens. Tillsätt socker och vinäger och smaka av med salt. Häll upp i väl rengjord burk, låt svalna och förvara i kylskåp
Senap
Mortla senapsfröna och blanda dem med vatten vinäger, honung och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 2 minuter.Häll upp på en burk och förvara svalt. Senapen får gärna stå ett dygn innan servering.