Kinesisk aubergine med vitlök

IMG_8917_jpg 2

2 personer

ca 30 min

  • 1 medium aubergine
  • 5 dl vatten
  • 1 rågad tesked salt
  • 1 msk majsstärkelse
  • Olja till stekning
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven ingefära

Glaze

  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk mörk soja (har du ingen så ta ljus)
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vinäger (ris-, vitvin- eller äppelcider)
  • 1,5 msk vatten

Tillbehör:

  • ris
  • grönsaker

Denna rätten har alltid varit en av mina absoluta favoriter när vi reste runt i Kina. Aubergine kan ju tyckas vara en smaklös och tråkig grönsak men med rätt tillagning blir den helt otrolig saftig och smakrik! Jag är uppvuxen med att den ska skivas, saltas och ligga, i vad som känns som ett dygn, på hushållspapper. Ett betydligt snabbare sätt är att lägga bitarna i saltvatten i 15 minuter. Sen är den redo att tillagas och smaksättas!

 

Gör så här:

  1. Blanda vatten med salt i en skål
  2. Skär din aubergine i bitar och lägg i vattnet. Lägg en skål över som vikt så att alla bitar täcks av vatten. Låt dra i 15 minuter
  3. Häll av vattnet och torka av auberginebitarna med papper eller en handduk
  4. Strö majsstärkelse jämnt över bitarna
  5. Riv eller pressa vitlöken och ingefäran
  6. I rikligt med matolja, fräs vitlöken och ingefäran i någon minut. Undvik att bränna vitlöken då den lätt blir besk!
  7. I en skål, blanda alla ingredienser till din glaze
  8. Lägg i auberginebitarna i stekpannan, häll eventuellt i en skvätt extra olja
  9. Låt alla sidor få färg, ca 8 minuter, innan du häller över glazen och försiktigt rör om så att alla bitar täcks
  10. Servera direkt!

 

 

 

Lin Mellgard

Lämna en kommentar