Ljuvlig chokladbollskräm på kladdkaka

Chokladbollsmousse bakalite.se 2

Milla önskade sig en kladdkaka som smakade som chokladboll, det skulle enligt henne vara det bästa någonsin.

Nu ville ju jag hellre göra något som inte gjorts tidigare, såvitt jag vet, och jag är så himla nöjd med resultatet.

Kladdkaka är ju så gott i sin ensamhet men jag hade en idé om att toppa den med en krämig chokladbollsmet. Oj oj oj vad bra det blev!

Den här krämen, eller vad jag ska kalla den, är som en kraftigare mousse som helt smakar chokladboll. Lite lite crunch kvar pga havregrynen annars är den så slät och och mjuk.

Jo, det är en del kaffesmak men de godaste chokladbollarna smakar kaffe.

Jag hade tänkt att använda Mascarpone istället för vanlig färskost men ändrade mig och jag tror att det var bra. Den lilla syran var välkommen.

Nu i efterhand är det tydligt att kladdkakan hamnar i skuggan och faktiskt inte behövs så nästa gång göra jag bara chokladbollskrämen och serverar med lite hallon och grädde.

Precis som vanligt kan man göra det mesta mycket snyggare, minska på kaffet, skippa grädden och kokosen och göra lite som du vill men jag vill att du testar det här!

På bilden delade jag tårtan i åtta delar men det gör sig bättre i 16 bitar.

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kladdkaka med chokladbollskräm
8-16 bitar

Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 st ägg

Smör till formen

Chokladbollskräm:
2½ dl havregryn
1 dl kakao
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, rumstempererat
2 msk starkt kaffe
300 g färskost

Topping:
½ dl kokosflingor, gärna rostade
1 dl grädde

Instruktioner:

Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.

3. Smält smöret och låt svalna något.

4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.

5. Vispa samman smör och socker.

6. Tillsätt mjölblandningen.

7. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.

8. Häll upp i formen och jämna till.

9. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, kanterna ska ha rest sig medan mitten fortfarande är något rörlig.

10. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked.

11. Låt svalna helt i formen. Kladdkakan kan göras ett par dagar i förväg och förvaras i kyl.

Chokladbollskräm:
12. Mixa havregrynen fint och blanda med kakao, florsocker och vaniljsocker.

13. Tillsätt mjukt smör och kallt kaffe och vispa samman till en kräm.

14. Tillsätt färskosten och vispa slätt.

15. Fördela krämen jämnt över den kalla kladdkakan, strö över kokos.

16. Ställ kakan i kylen att stelna, minst en timme.

17. Lossa kakan försiktigt från springformens kanter, lyft ur, ställ den på ett fat och jämna till kanterna.

18. Toppa eventuellt med grädde och förvara i kylen. Tårta får gärna stå framme en timme före servering så att krämen är mjuk.

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar