Min bästa kladdkaka

Kladdkaka chokladgrädde 2
Kladdkaka chokladgrädde 3

Kladdkaka.  Vårt enkla älskade fikaverk.

Såhär vill jag ha den, med rejäla mjuksega kanter och en mjuk mitt. Gärna lite hög.

Jag bakar kladdkaka i en liten springform, 20 cm, för att få det som jag vill. Det går såklart att baka i en "vanlig" form runt 28 cm men då bör du korta ner gräddningstiden.

Fungerar även lika bra med att servera med bara grädde, eller glass, bär eller ingenting alls.

Testa gärna att lägga till en nypa salt i kakan, inget måste men en förhöjare.

Byt ut sockret till andra sorter för att variera smaken, så gott med hälften farinsocker exempelvis.

Lycka till och glad fika!

Yvonne - Baka Lite

Ingredienser:

Kladdkaka:
150 g smör
3 dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 st ägg

Smör till formen

Topping:
2 dl grädde
3 msk florsocker
2 msk kakao
1 tsk espressopulver ex nescafé (kan uteslutas)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.

Kladdkaka:

3. Smält smöret och låt svalna något.

4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.

5. Vispa samman smör och socker.

6. Tillsätt mjölblandningen.

7. Tillsätt sist äggen och vispa slätt.

8. Häll upp i formen och jämna till.

9. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, kanterna ska ha rest sig medan mitten fortfarande är något rörlig.

10. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Det här gör att kanterna blir extra sega så hoppa över det om du föredrar lite hårdare kanter.

11. Låt svalna helt. Gärna i rumstemperatur över natten om du har tålamod.

Topping:
12. Mortla espressopulvret till ett, ja, pulver.

13. Vispa samman hälften av grädden med florsocker, kakao och espresso.

14. Tillsätt resten av grädden och vispa fluffigt.

15. Bred över kakan och servera. Blir såklart snyggt om du spritsar grädden också.

 

Enkelt & gott!

Lämna en kommentar