Kladdkaka med chokladmousse

_MG_1747

En otroligt god och glutenfri kladdkaka toppad med chokladmousse! Detta är en sådan dessert som går hem hos typ alla. Speciellt alla choklad-älskare.

Sötad med dadlar, mörk choklad och lite vaniljsocker.

En kladdkaka blir alltid godast efter en natt i kylen så jag rekommenderar att du bakar den dagen innan servering.

Melissa Oskarsson - Hälsobak

Till en 20 cm springform
Kladdkaka 
Du behöver:
125 g smör
50 g mörk choklad
18 färska och urkärnade dadlar
3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kakao
0,5 msk vaniljsocker
2 krm salt

Chokladmousse
Du behöver:
1 gelatinblad
3,5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70% kakaohalt)
2 tsk vaniljsocker

 

Gör såhär:
1. Kladdkaka - Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform med bakplåtspapper.
2. Smält smör och choklad på låg värme. Mixa därefter ner dadlarna så gott det går.
3. Vänd ner resterande ingredienser och häll smeten i din springform. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 17-20 minuter. Mitten ska fortfarande vara kladdig. Låt svalna helt.
4. Chokladmousse - Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 10 minuter.
5. Vispa 3 dl av grädden löst. Precis när vispen börjat lämna spår efter sig är grädden färdigvispad. En för hårt vispad grädde kan bidra till en grynig mousse.
6. Smält chokladen över ett vattenbad.
7. Värm upp resten av vispgrädden (0,5 dl) i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i kastrullen. Rör ihop den varma grädden och den smälta chokladen i en stor skål. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden i omgångar.
8. Häll moussen över kladdkakan och låt den stå i kylen, minst 4 timmar men gärna över natten.
9. Dekorera med färska bär - Ät och njut!

Lämna en kommentar