Kljukusa - En Snabb Balkan Lunch

För fyra personer:
Smeten:
- 3 ägg
- 3 dl vatten
- 3,5 dl mjöl
- 1 tsk salt
- olja till plåten
Såsen:
- 2,5 dl creme fraiche
- 0,5 dl mjölk
- 1-3 vitlöksklyftor beroende på hur stark vitlökssmak man vill ha.
- salt efter smak
Kljukusa, man äter det och till lunch, men det passar bra som snabb middag, tidig kvällsmat eller sen frukost om jag ska vara ärlig.
Det är en smet som hälls i en varm plåt, och hälls över med en kall vitlökssås. Superenkelt men ack så gott!
Gör såhär:
- Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Lägg in en plåt så den värms upp.
- Vispa 3 ägg i en bunke.
- Häll i mjöl, en dl i taget och blanda mellan.
- Häll i lite vatten i taget och blanda.
- Salta smeten
- Ta ut plåten ur ugnen, häll olja på plåten så det täcker botten med ett ganska bra lager (video finns på instagram cookaholic.se)
- Lägg in plåten i ugnen på 200 grader, jag har varmluft men över och undervärme fungerar också.
- Grädda i ugnen tills det fått fin färg över hela.
- Under tiden, blandar vi ihop såsen
- Häll i creme fraiche, mjölk och salt i en bunke.
- Riv ner vitlök i såsen och smaka av med salt.
- Ta ut plåten ur ugnen och riv så det är i normalstora bitar att äta. Ca 3x3 cm
- Servera i djup tallrik och ringla över sås.
- Som nämnt ovan finns en video på min instagram cookaholic.se, länk hittar ni här. Där visar jag hur det görs.