Köttfärsgryta med rotsaker, serveras med färska scones

8 port
40 min
- 1 kg nötfärs
- 1 kg potatis
- 1-2 gul lök
- 400 gram vitkål
- 2 morötter
- 1,5 frp passerade tomater (ca 700 gram)
- 1,5 tärning köttbuljung
- 7 dl vatten
- 4 tsk spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- salt
- peppar
Tillbehör:
Kesoscones
8 mindre frallor
- 200 gram supermini keso
- 200 gram havegryn
- 4-5 ägg
- 2 tsk bakpulver
- salt
Som vanligt när det kommer till mina recept så är även denna gryta lättlagad och värmer bra i höstmörkret. Kålen och potatisen gör grytan mer matig och de rykande färska sconesen blir grädden på moset.
Gör så här:
- Skala potatis, lök och morötter.
- Hacka upp ovanstående i tärningar. Stimla kålen.
- Fräs på löken och kålen i lite olja en stund och lägg sedan ner även färsen.
- Tillsätt vatten, passerade tomater, buljongtärningarna, morötterna, potatisen och kryddorna.
- Koka tills potatisen blivit mjuk. Under tiden blandar du ihop alla ingredienser til sconesen och mixar det till en jämn smet.
- Fördela ut till mindre bollar på ett bakplåtspapper, "badda" de lätt med vatten om du vill få till en jämnare yta.
- Grädda i ugnen ca 15-20 min på 225 grader.